Онлайн Радио
Събота, Юли 13, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 
За да можеш да гласуваш за това радио, трябва да се логнеш в сайта.

Радио Стара Загора - БНР

Радио Стара Загора - БНР

На 20 май 1936 г. Сирак Скитник издава разпоредба, според която: ”Съгласно заповедта на г-н министъра да се започне редовно програмно предаване от Студио Стара Загора на обед и вечер “. Ето на тази дата точно преди 70 години на картата на   България се  появява първата извънстолична радиостанция.
 
Любопитното е, че още тогава нарежданията са за “разнообразна, жива и актуална програма” - линия, която продължава и до днес. През тези седем десетилетия ръководители на радиостанцията са все хора интелигентни, будни, с усет към новото, съзнаващи ролята на радиото - Стоян Паунчев /първият директор, владеещ няколко езика/, след него идва поетът Иван Хаджихристов, Йосиф Йосифов, Иван Мечев, Ганчо Проданов  и много други известни имена от старозагорската културна общественост.

Първоначално са се излъчвали сказки и музика, но към  края на 1939 г. се появява и постоянната рубрика НОВИНИ. През следващите години програмата на Радио Стара Загора е едночасова, като препредава и програмата на радио София.

Прескачаме един доста голям период от време, белязан с характерната идеология и предавания, свързани с изпълнени петилетни планове, тъкачки –многомашиннички и т.н., за да стигнем до януари 1994 г. - програмата вече е 13-часова, а от 1996 г. - 18-часова. Така и до днес. През всичките тези години в радиото е събран огромен музикален фонд. Оттук започва своя професионален път народните изпълнители Стайка Гьокова, Петкана Захариева, Кичка Савова, Иван Шибилев. Във фонотеката на радиото се съхранява най-пълният музикален архив на най-старата опера в провинцията - Старозагорската.

Днес Радио Стара Загора е регионалният информационен лидер, като приоритет в работата на водещите и репортерите  са събитията в региона, страната и чужбина. Защото всички социологически изследвания сочат, че слушателите ни от Казанлък до Свиленград, от Асеновград до Ямбол и Сливен искат да научат от нас за важните събития в селото и града - от местната политика, здравеопазване до  приоритетите на общината.
 
Карта
(кликнете върху даден маркер за да видите честотата в този град)
Коментари
  1. Анонимен
    22 Септември 2010, 23:18
    гръмни се тогава
  2. lajnoto
    13 Септември 2009, 09:41
    Слушах това радио на връщане от морето. По-ужасно нещо не бях чувала отдавна. Ужасно радио. Много трябва да работят, за да се пооправят.

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »