Онлайн Радио
Сряда, Февруари 21, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Какво се случва с късите вълни?

Само преди 25 години късовълновото радио беше привилегированата среда за международните новини в целия свят
Само преди 25 години късовълновото радио беше привилегированата среда за международните новини не само в Северна Америка, но на практика в целия свят. BBC World service израстна забележимо, особено нощем на 6,175 кХц. Слушаха се също и Радио Москва - предишният флагман на овехтялата съветска пропаганда - както и Voice of America, Radio Netherlands, Deutsche Welle от Западна Германия и Radio Berlin International от Източна Германия.
Ако искахте да знаете какво се случва в Куба, Тел Авив или това, което тогава наричаха Бомбай, вие имахте възможност да се настроите директо на вълната на Радио Хавана, Кол Израел или пък на Ол Индиа Радио.
 
120 милиона

 
 По това време BBC оцени глобалната слушателска аудитория в обхвата на КВ на около 120 милиона души. Разбира се, болшинството от тази аудитория беше извън Северна Америка. Но по времето, когато нямахме и понятие за Интернет и за интернационалната спътникова телевизия, късите вълни бяха това място, към което много гладни за новини североамериканци се насочиха.
Прегледайте днес късовълновите обхвати и ще усетите колко много неща са се изменили, Много от известните станции  вече ги няма или пък силно е редуцирано тяхното присъствие в ефира. Например BBC World Service вече не излъчва програми в късовълновия обхват по посока на двете Америки и по-голямата част от Европа.
"Имаше масивно снижение на слушателската аудитория  в този обхват, особено в Европа и Северна Америка - казва Анди Сенет, един от най-реномираните експерти в областта на КВ радио и редактор на уебсайта MediaNetwork на Radio Netherlands.
MediaNetwork започна през 1981 като ежеседмична емисия на къси вълни, и продължи до 2000 година, когато беше прекратена в полза на текущето му онлайн издание.
Положението в останалите региони е различно за всяка страна. Късите вълни все още са съществена комуникация в голяма част от Африка, Южна Азия и някои части на Латинска Америка.

Какво се измени?

Лесно е да се обвиняват интернета и спътниковата телевизия за намаления брой слушатели в КВ обхват. Но късите вълни изпитваха трудности и преди да се появят новите медии - казва Лари Ман.
Той е издател на Passport to World Band Radio, годишен справочник за късовълновия обхват, който процъфтяваше 25 години, преди да спре през 2009 година.
"Ние достигнахме пика на КВ слушателската аудитория в 1989 г., когато свърши Студената война. Оттогава броят на слушателите намалява".
"АМ разпръскването е скъпо занятие и щом Студената война свърши, много западни правителства не виждат необходимост да харчат немалки средства за излъчването на къси вълни - казва Сенит. Някои от тях затвориха изцяло късовълновите си служби. Други създадоха информационни услуги базирани на спътникови емисии и партньорство с местни структури и накрая тече програмиране на информационните потоци в Интернет.
 
Ман вярва, че именно BBC World Service ускори колапса на КВ в Северна Америка. През 2001, тогавашния директор Марк Байфорд реши, че местните AM/FM ретранслатори, сателитният пренос и появяващия се Интернет правят възможно спирането на КВ емисиите за Северна Америка. (Байфорд сега е заместник директор на BBC).
Решението, горещо оспорвано от енергични фенове на КВ, имаше ефект на домино.
"След като BBC прекрати емисиите си за Северна Америка, последваха ги и другте станции", казва Ман.  "Резултатът е, че американците не намират нищо привлекателно в днешния КВ обхват. Спектърът, който преди носеше международните новини, днес е средище на американски фундаментални религиозни станции".
Ким Ендрю Елиът, бивш сътрудник на VOA (Гласът на Америка) , който пише за интернационалното радиоразпръскване в своя сайт www.kimandrewelliott.com, добавя, че BBC World Service се е радвала на повече случатели чрез американските обществени радиостанции, отколкото чрез късите вълни, когато е станало закриването им. Тези FM  слушатели, обаче, не са били разпределени толкова широко по територията на Америка, колкото слушателите на КВ.

В своята ежедневна работа по изследване на аудиторията Елиът е открил, че и зад граница слушателите мигрират към FM.  "Например изследването за 2009 година показва, че от общото число камбоджанци, които слушат VOA Khmer, 63 процента го правят чрез присъдружни FM станции, 31 процента чрез СВ-ретранслатор от Тайланд и само 6 процента на къси вълни.
От обзора за 2003 година е видно, че в Индия 7% от респондентите казват, че слушат FM, и 7% - КВ. В 2009 вече съотношението е друго - 18% за FM и само 2% за КВ. (Съгласно местните правила за радиоразпръскване, частните FM оператори не могат да излъчват новини, което означава, че VOA, BBC, RFI и други интернационални оператори нямат местни партньори FM, както в други райони.)
 
Интернационалното радио днес

Днес BBC и останалите интернационални оператори наистина са достъпни в Интернет и на спътниковите радиоканали. Но по-голямото  внимание, което преди бе отделяно на радио-службите, днес е  обърнато към Уеб-сайтовете и спътниковите телевизии, твърди германския КВ експерт Кай Лудвиг. В същото време опитите да се икономисат средства, като се пренасочват външните програми към вътрешни, домашни оператори, ще имат неприятни последствия. Често такова сътрудничество се прекратява, тъй като местните оператори не намират тази дейност привлекателна. Например, Радио Свободна Европа/ Радио Свобода загубиха възможността да оперират в Украйна и в Източна Европа, тъй като техните контрагенти преформатираха профила на своите станции към съвременна музика.
Даже когато местните оператори действително ретранслират задгранични програми, те не могат да достигнат възможносттите и оперативността на КВ радио. Онлайн стриймигът, разбира се, е една ценна придобивка, но тук конкуренцията просто е непреодолима.
"Дали слушат хората? Отговор може да се намери в такива тенденции, като например прекратяване на излъчването на Крисчън Вижън* от КВ предавателите в Германия и Австралия; в неотдавна закрития предавателен център на HCJB** в Еквадор, чиито емисии засега не са възстановени другаде; в Евангелизмус Рундфунк - германският партньор на Trans World Radio, който вече не използва късите вълни", казва Лудвиг.
Цифровизация на късите вълни

 
Съществуваха надежди, че цифровите КВ приемници, които използват стандарта DRM (Digital Radio Mondiale) и поради това са свободни от недостатъците на аналоговото радиоразпръскване, могат да спасят ефирната КВ среда. За съжаление, "DRM закъсня с цяло десетилетие и не успя да добие популярност" -  казва Сенит. " DRM може да бъде изполвано за решаване на професионални задачи, например за разпространение програмата на Радио Нова Зеландия към неговите тихоокеански партньори, пръснати на многобройните острови. Но като господстваща радиоразпръсквателна платформа DRM е точно толкова мъртъв, колкото и додо***.
Друг проблем, разбира се, е фактът, че производителите на DRM  приемници  не удържаха своята част от уговорката при стартирането на метода - да разработят качествени и достъпни за масово производство КВ приемници.
И още - "много от DRM емисиите, които съм слушал, са с телефонен битрейт, защото това е единственото, което би достигнало слушателя. По-високият битрейт, с по-добро качество, често не достига до него".
Излагайки тези факти, Анди Сенит очаква, че " радиоразпръскването на къси вълни към Европа и Северна Америка ще бъде почти напълно прекратено, но все още ще продължават да бъдат в експлоатаци такива дейности към Африка и част от Азия. Това ще продължи дотогава, докато тези региони не развият радио, телевизионни и интернет-инфраструктури, сходни с тези в развитите страни

Незаменимото преимущество

 
Въпреки неговата по-висока себестойност и проблемите му с качеството на звука, късовълновото аналогово радио притежава едно неоспоримо преимущество в сравнение с интернет, националното радиоразпръскване, както и със сателитните радио и телевизия. То почти не може да бъде блокирано - даже когато държавите се опитват да заглушат идващите от далеко радиосигнали.
Интернет-емисиите могат да бъдат филтрирани или блокирани посредством методи, позволяващи лесна локация на реципиента чрез неговото IP. Достъпът до локалните радиопредаватели може да бъде ограничен от местните или държавните чиновници. Например. радио Azadliq (Свободна Европа за Азербайджан), както VOA и BBC World Service, бяха изключени от мрежата на местните FM и средновълнови предаватели в края на 2008 година, след често критичното отразяване на тогавашните избори..
"Интернетът, сателитните сигнали и стационарните АМ/FM радиомрежи - всички те могат да бъдат блокирани от бюрократичния апарат", казва Майгн. Когато е щателно проектирано, аналоговото късовълново радиоразпръскване има тенденцията да пробие там, където другите опции се провалят. Заради това международните оператори имат потенциала да кажат в много по-голяма степен това, което искат, когато искат и комуто искат. Те не са длъжни да се самоцензурират, за да успокояват чиновника. "Според Лех Валенса, Вацлав Хавел и други борци за свобода зад Желязната завеса, тази способност на КВ радиоразпръскване да прескача прегради се оказа главната причина комунизмът да претърпи поражение в източна Европа."
Информацията все още е подложена на цензура не само в Северна Корея, Иран и Саудитска Арабия, но и в Тунис, Виетнам, Куба и Китай, като и сред много други нации. Адептите на късите вълни твърдят, че тази платформа е все още толкова  уместна, колкото беше по време на Студената война.----------------------------------------------------------------------
* Christian Vision - религиозна програма, изготвяна и продуцирана на живо от Уест Бромуич, Англия и излъчвана чрез сателит, АМ, FM и КВ станции за Африка и Индия /бел.прев./

** HCJB - "Гласът на Андите" е първата всекидневна радиостанция в Еквадор, Латинска Америка и първата християнска и мисионерска станция в света. Основана в 1931 година. /бел.прев./
 
*** Додо (Raphus cucullatus) е изчезнала птица от семейство Гълъбови. /бел.прев./


 
Коментари
  1. Анонимен
    18 Март 2013, 13:29
    IMA6E TRUPKA, KOGATO NASTROIVAHME RADIO PRIEMNICITE TURSEIKI DA 4UEM RADIO SVOBODNA EVROPA. NIAMA GO TOVA VREME.

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »