Онлайн Радио
Вторник, Декември 6, 2022 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Хоризонт - срещу PIERRE ROUVE

Как беше провалена възможността да се докоснем до истината за Петър Увалиев
Представете си, любезни читателю, че сте репортер. И не на когото и да е, а на самия Хоризонт. Роден сте малко късничко, през 68'а година, и вероятно нямате спомен за ББС и за това, какво се чуваше от там. Но неочаквано Ви се удава възможността да беседвате с вдовицата на Петър Увалиев, проф. Соня Рув. Бря, ами сега? Не унивайте, любезний! Няма страшно, все пак не сме в средновековието, има интернет, гугъл, все ще намерим някоя сламка. Още първата вики страница ни казва кой е Петър Увалиев, къде и как се е подвизавал. И ни съобщава нещо впечатляващо - Поддържа връзка с изтъкнати кинотворци - Карло Понти, М. Антониони; участва в реализирането на филма “Фотоувеличение"- е това вече е сламка, ще стъкмим някак си утринната емисия, даже и да се казваме Ирина Недева. Достатъчно е, кво толкова, българите се впечатляват и от един единствен вики-цитат, това за "Фотоувеличението" ще е гвоздеят, няма значение, че друго за Увалиев не знам, все някак ще скърпим положението. И заспивате, читателю, уверен, че утре като Недева отново ще хълцате на пресекулки, имитирайки душевни вълнения, за които едва ли знаете от какво са породени.

Емисията започва съвсем тривиално. Вдовицата на Увалиев се вълнува, зер от колко време българите са забравили мъжа и. Мисълта и се връща към емисиите на ББС и към посланията на Пиер Рув. Това е важното за нея, това тя се стреми да ни внуши - непреходното дело на съпруга си. Иска да ни предаде поне духа на времето, когато ни говореше по радиото от оня мъглив и далечен остров. Но Вие, разбира се, сте Недева, и тези послания не Ви говорят нищо. И затова бързате да пренасочите разговора в русло, което поне малко ви е познато. "Фотоувеличението", ъф корс. Снощи  прочетохте за него. Не стигнахте до ролята на Увалиев във филма, нито пък до Ванеса Редгрейв. Да не говорим за Сара Майлс. Но това увеличение го запомнихте. И затова питате веднага, да не би г-жа Увалиева да се отклони от Вашата права мисъл - какво знаете, госпожо, за този филм?Англичанката се вълнува. Не е забравила езика, не. Но спомените нахлуват бързо. - Когато започнахме работа над "Blow up", ох, забравих как се превежда... и вежливо се забавя, за да и помогнат с превода. Ирина обаче мълчи - "За съжаление, и аз не знам какво е това"? Е тука сега стана малко конфузно, какво ли е това Blow up ? Още няколко незначителни въпроса и интервюто беше претупано. Срещнаха се две различни вселени и не се разбраха. Няма да питаме кой не е в час, защото ще заприличаме на ония милиционери, които си казвали - е ми тия, дето знаеха езици, да не би да са се оправили?.

Но все пак в услуга на Ирина Недева и колежките и да напомним за какво става дума. "Blow up", момичета, е оригиналното название на филма на Антониони, в който участва и Петър Увалиев, филма, който се разпространяваше в България под названието "Фотоувеличението".

А за Вас, любезний, е по-добре изобщо да не се явявате на работа. Особено когато събеседникът е по-умен.

 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »