Онлайн Радио
Събота, Юли 13, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Спасете Радио България

Ако си мислите, че България има радиоразпръскване, то дълбоко се лъжете. Защо, прочетете по-долу.
Предствете си, любезни читателю, че сте попаднал във фантастичното бъдеще, и там, за зла беда, има територия, за която нищо не знаете. Искате да узнаете, но не можете. Постепенно разбирате, че някакъв зъл гений е затворил пространството и никакъв лъч не пристига от този „информационен резерват” . След още малко научавате, че няма зъл гений, а оня резерват сам си е прекратил радио емисиите навън и навътре, просто ги е прекратил. Ще кажете – Няма такава държава. И песен дори ще стъкмите, то няма как да има такава държава с толкова непредсказуемо поведение. Няма как да спреш обурудване за един МИЛИАРД, няма как да го съсипеш. Освен да си победител във войната и по правото на окупатора да прекратиш емисиите и да вземеш обурудването.
Но оказва се, че такава държава все пак има – това е резерватът, за който става дума. Управниците на този резерват са подарили преди време всички радио и телевизионни предаватели на случайни агенти. Тези агенти криво-ляво дондуркали предавателите, разбира се, щом си плащаш. Но тази година едни чутовни юнаци измежду управниците решили – ще вземем парите от радиото и ще ги дадем на телевизията. Кой знае защо им е хрумнало това – дали защото радиото е много повече обществена и много по-малко слугинстваща медия, или по някакви други незнайни причини – но е факт, отказват да дават пари за обслужване на външната пропаганда на държавата. Отказват и за СВ и КВ обхвата вътре в резервата. Радиото и агентите по излъчването са поставени до стената и какво да правят? Разбира се, спират емисиите, днес без пари и любовта не е любов. А агентите, като типични роби на Мамона, рещават да припечелят още малко и ще започват да режат скъпото обурудване за скраб.
Отново ще речете – няма такава държава. Ще речете бантустан някакъв. И няма да сте прави. Това става днес у нас, в България. Член на ЕС.  Тук, в тази част на Европа, се затварят информационни канали с изключително мощно въздействие над респондентите. Радио България води емисиите си на десетки езици, гласът му достига всички кътчета на света, до всички наши сънародници, където и да се намират. Да не се замислиш какво следва от спирането на финансиите за БНР означава, че не знаеш какво си се хванал да управляваш. А да го съсипеш означава, че не си и помислил за последствията, които ще се усетят от тия след нас.
Руши се огромна материална база, изграждана на практика с усилията на всички българи, с приноса и на нашите бащи. Усилия, изразяващи се в намален жизнен стандарт, но затова пък реализирани технологически постижения. Усилия и от нас, в подържане и развитие на тази информационна мрежа. Ще секне, и то по причина на елементарна техническа и социална неграмотност, изградена и умело ситуирана система за външни и вътрешни радиоемисии. Колапсът на тази система няма да означава само разсипването на изключителния обект Пъдарско, на Костинброд, Видин, Петрич, Плевен, Шумен, Ст.Загора, Варна, тя ще означава и че тази област на комуникациите ще престане да се захранва интелектуално, ще пресъхне ручеят на инженерите и техниците, които обслужват това мощно енергийно и информационно пространство. След време, когато ще трябва да се създават и експлоатират нови формати емисии в обхватите на ДВ, СВ и КВ, у нас няма да има нито един инженер, способен не само да конструира, но даже да експлоатира мощна електроника.
А какво да кажем за пораженията в информационното пространство? Задълго, ако не завинаги, България ще изчезне от скалите на радиоприемниците в чужбина, споменът за нашите емисии ще избледнява и най-много след едно поколение даже радиоаматьорите няма да си спомнят за нас. Един от най-сигурните начини да те забравят е, ако няма за какво да си спомнят за теб.
Подобно отношение на хората, които вземат решение у нас, е изключително недалновидно. В цял свят няма държави, които могат с лека ръка да бастисат дейност, впечатляваща  техни действителни или потенциални приятели зад граница. Пораженията, които ще настъпят, дълго и трудно биха се лекували, ако въобще това е възможно.
Но това отношение е и лекомислено. Без система, която оповестява широкия свят за твоите намерения и решения, ти не можеш да се чувстваш равен на партньорите си, ти винаги ще губиш, винаги ще бъдеш една крачка, а може би и повече, назад.
Но както казахме, такива държави няма. Има резервати. 
ПП.
На сайта http://www.saveradiobulgaria.com ще намерите петиция и подписка за спасяване на радио България. Въпреки, че тя е ориентирана към слушателите в чужбина, посетете я и подкрепете инициативата. Може би все още не е твърде късно.

Огнян Велков, джуниър

 
Коментари
 1. Анонимен
  19 Юни 2017, 13:54
  Радио България отново е затрашено, вицте петицията тук: saveradiobulgaria.com
 2. Анонимен
  19 Юни 2017, 13:54
  Радио България отново е затрашено, вицте петицията тук: saveradiobulgaria.com
 3. Анонимен
  25 Декември 2012, 23:17
  Жалко! Жалко за всичко направено в тази държава от 1935 г. до сега. Първият радио предавател на средни вълни е построен от немски специалисти на терен, дарен от селяните в с. Вакарел. Не виждам какво постигнаха управляващите от унищожението на всичко, което поддържаше някакъв макар и нисък стандарт на живота. Вместо промишлени предприятия и земеделие се строят молове и магистрали, които да водят тировете към Гърция, вместо да построим магистрала от София до Видин (през Петрохан), за да насочим тировете към пристанищата на Варна и Бургас. Подобна е и политиката с телевизионното и радио разпръскване. Развива се УКВ мрежата, която има регионално покритие в големите градове, а в 21 век БНР би трябвало да осигури 100% покритие по територия на страната и териториите извън нея с преобладаващо българско население (българската диаспора).

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »