Онлайн Радио
Сряда, Април 17, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Който притежава автогарата, той пуска само свои автобуси

Кой кого на мултиплекс ще качва?
 - каза Валери Тодоров преди две години пред медийната парламентарна комисия, която разглеждаше поредното изменение на Закона за Радио и Телевизия. Това беше по повод на регламентираното едно общо разрешение за трите национални цифрови мрежи за разпространение на радио и телевизионни програми. Неговото притеснение беше по повод на това, че частникът БТК, в чийто портфейл беше и НУРТС - единственото дружество, притежаващо и потенциала, и умението да разпространява и излъчва програми - може да извива ръцете на  националните оператори, БНТ и БНР, като им поставя трудно осъществими условия за своята услуга
"Дори да му е забранено да има автобуси", добавя Нели Огнянова, медиен експерт и бивш член на НСРТ. "Решава се съдбата на автогарата, а може и да е решена". Това по повод на ония положения в закона, които забраняват на разпространителя на сигнала да притежава телевизия или радио.
Междувременно "Тауърком" спечели два от трите регламентирани мултиплекса. Мнозина се чудеха как тези юнаци ще започнат да излъчват през 2012 година и какво ще прави БТК със своя НУРТС при това положение, но ето че днес работата постепенно се изяснява и пъзелът се подрежда.
Едно дълго чакано решение на КЗК относно съдбата на НУРТС без да иска, а може би и нямаше как, хвърли лъч светлина върху процесите, които се въртят в медийната среда. Преди всичко, ясно е едно - потенциалът на НУРТС ще бъде използван, стотиците сайтове, разположени в най-благопрятните места струват поне милиард и още две-три години, ако някой поиска да създава такава мрежа сега. А така този някой си го придобива за петдесет милиона. Ще каже някой - ами това е пазар, толкова дават, значи толкова струва. Тук сме длъжни да охладим пазарния ентусиазъм на клакьорите на Ники Василев. Естествените монополи, а честотният ресурс е такъв монопол, не бива да се продават. Просто никой не го прави. Ники Василев го направи. А след него никой не посмя да поправи това престъпление.
Но ако вникнем малко, ама съвсем малко под видимия хоризонт на това, което се предлага на лековерната публика, ще усетим един повей от явление, срещу което много правителства декларираха, че се борят. Нали си спомняте, любезний читателю, че основно антимонополно изискване в медийната регулация е да не се допусне едно и също юридическо лице да изготвя програми, да ги смесва и да ги пренася и излъчва? След решението на комисията по регулиране на съобщенията да прехвърли 4 далекосъобщителни лиценза на новото дружество "НУРТС България" и последвалото го дистанциране на КЗК от проблема много хора започнаха да се запитват - не присъстваме ли на заобикаляне на забраната за съвместяване на дейностите?
И тук вече идва въпросът - кой ще вземе лиценза за третия мултиплекс, този на обществените оператори? След направените промени няма кой друг, освен НУРТС България. Опасенията от преди две години се възродиха с пълна сила. Мислите ли, че по добра воля Валери Найденов се отказа от средновълновия обхват? Не, разбира се, това решение носи своите негативи, но е единственият шанс общественият оператор БНР да се освободи от веригите, които частното дружество му налага. По един доста елегантен начин ръководствота на радиото решава и зависимостта си от FM-мрежата на НУРТС - просто строи свои предаватели и по този начин намалява зависимостта си от собственика на мултиплекса. Но този собственик все пак ще бъде господар на решенията кой и при какви условия да бъде включен в този мултиплекс.
За жалост Българската Национална Телевизия не е в такова положение, че да има изход. Изпаднало в безвремието и видимо отказало се от борбата за съществуване, нейното ръководство се задоволява с неплащане на сметките към БТК. И даже не ескалира проблема до нивото на тези, които са призвани да го решат. По всичко личи, че БНТ ще се съгласява на всякакви условия, за да бъде качена на мултиплекса.
Ако всичко това е така, не са много светлите пътеки пред обществените медии у нас. Наивно е да си мислим, че това става от незнание или от липса на опит.
Нашето общество се захранва с балони. Балони, пълни със символи. Само обществените медии имат и нагласата, и възможността да реагират на балоните, да ги свалят на земята и да ни покажат живота в цялото му великолепие и нищета. Но когато някой друг произвежда балоните, оцветява ги, пълни ги с райски газ и ги пука над главите ни, това е много опасно.
За самите нас.


Огнян Велков, джуниър


 
Коментари
  1. Анонимен
    10 Декември 2010, 10:52
    Аз научавам пак че мултиплекса има 8 SD+3 HD общо 11 програми и че е по стандарт DVB-T,T2 подобно на този от сателит DVB-S,S2 илчъчва и DVB-H и е на НУРТС България, Хану Про и Тауърком. По рано беше на Марселот Лимитед те му викат Марсело или БТК АД.

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »