Онлайн Радио
Сряда, Април 17, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

ДА СИ ПОИСКАМ ЛИ РУМЪНСКО ГРАЖДАНСТВО?

 Дали да не почна да си плащам осигуровките в Румъния, докато самите румънци не са приватизирали още държавните информационни структури? 

Илиана Беновска твърди, че председателят на КРС Веселин Божков ѝ поискал 300 хиляди евро, за да пусне в ефир нейното радио К2. При това съдът вече е отменил предишния отказ на Божков по същия повод.

Представяте ли си? Съдът постановява, че отказът е неправомерен. И въпреки това председателят настоява на своето, не дава разрешение за излъчване  и има нахалството да си поиска рушвета. Ако всичко това е вярно, а съдейки по войната за оспорваната честота от преди няколко месеца има солидни индикации в полза на нейното твърдение, то имаме всички основания да се запитаме – В каква страна живеем? Има ли държавни структури, които да поставят на мястото му самозабравилия се властник, или, ако това е клевета, да осъдят Беновска за набеждаване?

Може да кажете, любезни, че това е едно малко частно радио, какво толкова са 300 хиляди, напоследък се говори за милиони, които се въртят в рушветчийските канали. Не ми се иска да се съглася, но хайде да видим тогава големите играчи.

БТК упорито води НУРТС към предизвестен край. Едва ли ще ви изненадам, ако ви съобщя, че в бюджета на дъщерната на AIG  компания за догодина все още не са определени минимално необходимите средства. Но защо да го правят? Противно на всяка нормална логика, започвайки от царското правителство, минавайки през тройната коалиция и стигайки до правителството на ГЕРБ, държавата мълчи и не смее да отнеме от БТК радио и телевизионното разпръскване.  А то трябва да се отнеме, за да не загине поредната скъпоструваща структура, за да има и догодина радио и ТВ станции в българския ефир. Както го направиха в Румъния – още щом се видя, че е изключително неразумно да се приватизира естествения монопол, румънската държава се намеси и върна отново техния НУРТС в патримониума на държавата.

          Ще попитате каква е връзката между случая Беновска – едно малко радио, което даже не може да намери 300 хилки за рушвет и мощната радиоразпръсквателна структура, чиито имоти, съоръжения и цялостна инфраструктура струват над милиард? Елементарно, любезни – вездесъщия държавен чиновник. Месец преди изборите правителството даде мултиплексите на напълно непознати на този пазар играчи, БТК не поиска да се бори за тях, въпреки, че имаше потенциала да го направи,  изведнъж радиоразпръскването беше отдадено на две нови държавни компании, които, забележете, така и не стартираха. Та когато се въртят милиарди, за да се конституира нов агент на този пазар, какво сте се замислили за жалките хилядярки, които Беновска, даже и да е искала да даде, е нямала откъде да ги вземе.

          Този подход – щом съм държавен чиновник всички сте в ръцете ми – сработи по куриозен начин съвсем наскоро. На някого не му хареса “Информационно обслужване” АД и ето революционната мисъл затрещя като парабел. Ще го закрием, казват новите демиурзи, тази дейност може да се изпълнява и от частния бизнес. И съвсем не им минава през ума, че аз, може би, не искам да поверя всички данни за себе си, за своя здравен, финасов, граждански, и за какъвто друг можете да се сетите, статус. Че утре обществото може да се превърне в пленник на структури, които по дефиниция не носят отговорност за общественото здраве. Не че държавните структури са се засилили да ме пазят от зли духове, но могат да бъдат накарани да го сторят. Докато частникът, при това монополист в най-голямата база данни, не е длъжен да се съобразява с този императив.

Също както никой не можа да накара БТК да инвестира в нови технологии. И ще остави НУРТС да умре безславно.

И докато румънците не са приватизирали още държавните информационни структури дали да не почна да си плащам осигуровките в Румъния?

Трябва само да взема румънско гражданство.

Даже и език не е нужно да уча. 
Коментари
  1. Анонимен
    29 Октомври 2009, 16:26
    Много вярно ! Браво ! :)

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »