Онлайн Радио
Понеделник, Януари 22, 2018 | Мрежа: 2780 потребителя
 

Блеещи репортерки в горещото августовско пладне

Lazy on a sunny afternoon ...

Навярно и за теб, любезни читателю, ще бъде трудно да се досетиш, кой умник е наредил толкова постна програмата на националното радио това лято. Аз, във всеки случай, се дивя на това чудо невиждано – ново правителство, разгара на кризата, милиарден дефицит в бюджета, катастрофални прогнози за безработица и за спад, народът тръпне как ще го оправят, само националните електронни медии са на море. Dolce far niente. Капакът на незаинтересоваността им беше във факта, че нито една електронна медия не се сети за 21 август - годишнината от нашествието на "братските армии" в Чехословакия. По телевизията – Том и Джери, а по радиото – някакви блеещи тийнейджърки. Ах, ох, какво само невиждано и нечувано преживяване ни очаква – Мадона с умопомрачителен концерт – 28 оркестранти само щяло да има на сцената, артък и 29 танцьора. Добре, че тази лежерна, все пак водеща, не е чувала за  симфоничен концерт, или пък за балет – там участниците са няколко пъти повече – какви ли епитети щеше да изблее?

          Някой беше казал, че медиите вървят след победителите. Не е много верно, но изглежда за България е така. Добре, вървете след. Не сте първите, няма и да сте последните. Преклонена главица сабя не сече я. Ама да падате до пожарникарско ниво – имайте все пак самоуважение, драги радиоработници. Вие не сте кой да е, не сте сульо и пульо, вие сте наследници на блестящи публицисти, на отточени пера, на светли умове, на хора, отдали живота си, за да могат да кажат това, което мислят.

          Миналата неделя във Варна Бойко обяви, че е разкрил огромна далавера със заменки даже и на училищни имоти. Медиите се възторгваха до небесата – ето го Херкулеса, който ще изрине Авгиевите обори. Два дни след това се оказа, че обявеното е кьор фишек, но никой от ангелогласния репортерски хор не си направи труда, не да се извини, не, чак такива максималисти не сме, но поне да информира, че тази новина не е вече новина.

          През седмицата бившият премиер Станишев изрази опасение, че се подготвя “лов на вещици” – това във връзка със започналата кампания за подмяна на администрацията и поголовния крен на Бойковите министри в посока на девиантния юридическия уклон - да се дават всички бивши на прокурора. Моето лично мнение е, че Станишев преиграва, малка е вероятността търсенето на отговорност да се срине до средновековното ниво на разправа с опонента, обвинявайки го в нещо толкова имагинерно като магьосничеството. Но пойнта е друг. За огромна изненада на средно образованата публика, се оказа, че в мисловната рамка на сегашния премиер липсва каквото и да е понятие за идиома “лов на вещици” – за това, че е пример за произволна разправа с политическия опонент. Липсва и спомен за “салемските вещици”. И затова Бойко на другия ден тръгна да коментира Станишев от едно твърде принизено битово ниво. И ако за доктор на науките на пожарникарския факултет това ниво да е оправдано, то за репортерки на национални медии то е недопустимо. Не само не може, но е и проява на твърде нисък вкус да се хилиш истерично на домашно приготвените майтапчета на премиера. Не мога да си обясня как нито една от тези репортерки не се осмели с две изречения да осведоми Бойко за какво иде реч и по такъв начин да го избави от конфуза. Не е възможно никой от компанията на присъствалите да не е чувал за лова на вещици. И все пак никой не поправи премиера.

Което означава, че у гилдията се е настанил страха. Онзи парализиращ, стягащ гърлото и диафрагмата страх, който не ви позволява свободно даже и да дишате. В тази обстановка корифеите на професията се стаяват, снишават се. На тяхно място идват бойките посредствености, оперетъчните миски с успоредни гънки.

Време разделно е, дейци на радиото. Зная, че ще вървите след победителя.

Но поне не блейте толкова арогантно.

 

 

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
  1. васка52
    26 Август 2009, 15:19
    Страхотна статия, много добър анализ на днешната журналистика, която вече двадесет години обслужва управляващите.Браво г-н Велков! Приятно съм изненадана от прекрасната статия!
  2. pbizart
    26 Август 2009, 01:55
    отново страхотно списано, браво

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »