Онлайн Радио
Събота, Април 20, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Радио под наем

Чувал ли си, любезни читателю, за Наутел?

Чувал ли си, любезни читателю, за Наутел? Едва ли. Пък не ти е и работа да се ослушваш за базирана в Нова Скоция компания, макар това и да ни засяга покрай нашето занимание. Една компания, която произвежда  радиопредаватели – не са много такива в света, този занаят е пипкав, няма много пазар, или по скоро е епизодичен. В Щатите такива компании се броят на пръстите на едната ръка.

         Преди няколко дни президентът и главен изпълнителен директор (СЕО) на Наутел Питър Конлън се похвали, че след едно „изключително съревнование” е спечелил многомилионна поръчка за 133 /сто тридесет и три, няма грешка/ FM предавателя за турския обществен оператор Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT). Този оператор разпространява и излъчва пет регионални и четири национални радио мрежи, какти и ориентиран към туристите канал. Освен чрез радио, програмите на ТРТ са достъпни и чрез Интернет, сателит и кабел.

         Та тия 133 предавателя ще бъдат с мощност между 1 и 20 kW. Дистанционния контрол ще позволи на TRT да менажира всички сайтове от оперативен център край Анкара, без да има нужда от обслужващ персонал. Тук трябва да споменем, че по-рано тази година Наутел спечели поръчка за около петдесетина средновълнови предавателя (AM и DRM) с мощност 300 kW всеки от тях за модернизиране на MW мрежата на Турция.

         И сега нека си дойдем на думата. Ако си пътувал или живееш, любезни, край морето, или на юг от Балкана, несъмнено ти е направило впечатление обилието на турски и гръцки предаватели на скалата на FM. Само спомен са времената, когато съществуваха международни съглашения за избягване на трансграничните радиосмущения. Сега никой не си и прави труда, поне от кумова срама, да избяга поне малко настрани от българските честоти. Ако се спускате към Слънчев бряг, на един от завоите пред вас ще се изправи импозантната кула на Еделвайс. На една ръка разстояние. Там има предавател, излъчващ Хоризонт на честота 102,5 MHz с мощност 20 kW. Вие гледате кулата, а-ха да я докоснете, но от радиоприемника ви се чува турски говор. Прекъсван от ориенталски трели. И си представете, че голяма част от тези новозакупени от Наутел предаватели ще започнат да излъчват в посока на България. На половината от българската територия няма да може да се слуша българско радио. О, спи ли СЕМ, о СЕМ не види ли? А КРС?

         Опитите на българските технически служби за осигуряване на чист и несмутен сигнал за населението, населяващо поразените райони са епизодични и доста непохватни. Преди пет – шест години бе пусната в действие станцията Шейновец, за районите около Ивайловград. И толкова. Сега много се говори за станцията Папия, на северните склонове на Странджа, която щяла да облъчва Тракия на юг от Балкана. Да, но Папия още няма проектиране, какво остава да се построи, та и да действа. Подозирам, че отново ще станем свидетели как ще се монтират някакви 100-ватови ретранслатори и ще се отчете дейност. А турците ще ни облъчват с Наутел. 20 kW.

         Но не се заблуждавай, любезни, работата се е вмирисала не от вчера. Българското национално радио (БНР) поиска спирането на половината средновълнови предавателя, заради кризата. Готвят се да поискат и редукция на мощностите в FM обхвата, пак заради кризата. Или заради нещо друго, още не знаем какво е. Скоро няма да имаме действащи предаватели.

         Но ще има турски. Ще се чуват прекрасно в България.

         Може пък и да кандисат комшиите да ни ги дадат под наем, а?

На майчин език...

 

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
 1. Анонимен
  14 Март 2013, 10:48
  6te vi kaja za6to e taka,tova epolitika na darjavata. Pglednete na6ire sasedi i6te vidite 4e v nikoia sasedna na nas strana niama spirane na predavatelite.Da ne govorim za tova 4e ako iska6 da si pusne6 4astno radio 6te ti skasat zadnika ot ogromni sumi i pak moje dane se sdobie6 s licenz. I za da zavar6a 6te vi kaja BULGARSKA RABOTA.
 2. Silvi
  27 Август 2009, 14:24
  Еххх с този турски. Новини по БНТ имаше на турски, сега не знам дали ги има, но сега и за радиото. Прекалено е !
 3. pbizart
  01 Август 2009, 02:21
  понякога не се вижда добре кода за валидност и затоша не се появчва, опитшайте отново така, юе да се види кода
 4. Kiril
  27 Юли 2009, 21:44
  Kакво имате против "автора", анонимни? И как така не Ви се публикуват коментарите?
 5. Анонимен
  26 Юли 2009, 17:29
  Интересно как някои коментари не се публикуват. Много много жалко. Успех на този "автор".
 6. radioablanica79
  25 Юли 2009, 00:57
  А какво да кажем ние до гръцката граница българско радио не се хваща...Това е България законите не са променяни от години тук, а съседите си работят така е аз не ги упреквам след като ние не действаме, те работят.
 7. pbizart
  22 Юли 2009, 23:30
  това е наистина кофти, не завиждам на тези хора около турската граница

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »