Онлайн Радио
Събота, Март 17, 2018 | Мрежа: 2780 потребителя
 

Има ли все пак някой в България, който спазва закона?

Къде е държавата, призвана да охранява трудовото законодателство?

 

Ръководството на БТК е прекратило трудовите договори на всички представители на синдикатите, които са излъчени от КТ "Подкрепа". Така поне казват вестниците. И хората от Подкрепа. БТК от своя страна твърди, че провежда преструктурирането като спазва трудовото законодателство и в диалог с всичките си социални партньори.

Още преди сто и петдесет години Сава Доброплодни се глумеше чрез своите герои - „Кого да вярва чиляк, очите си ли, ушите си ли“? Днес като че ли не сме се придвижили много напред по пътя на цивилизованите социални практики. Пределно ясно е, че уволнението на синдикалисти е нарушение на Кодекса на труда. Още по-ясно е, че репресивната сила на държавата трябва да принуди този, който нарушава закона, да се съобрази с неговите постановки и да се държи в рамките на процедурата. Обаче у нас това е в рамките на пожелателното наклонение, държавата нехае за правата на работещите до степен да се прави, че нейните закони сякаш не съществуват.

Не бива обаче, любезний читателю, да изпадаш в дълбокото заблуждение, че някакви лоши хора строят козни срещу демократичното ни битие и алчни капиталисти смучат работническа пот. Работата е много по-прозаична. БТК е една компания, която се стреми да максимализира печалбата си. Това е природата на всички пазарни субекти. И ако ги оставиш, те, разбира се, ще ти изядат и ушите. Именно затова в европейските социални практики действат механизми и процедури, призвани да противодействат на най-одиозните изпълнения на икономическите структури. Да разчиташ, че от добро сърце интернационален монополист ще се спре пред уволнението на синдикалисти, означава, че си прекалено наивен, любезни. Той ще играе по правилата тогава и само тогава, когато държавата го принуди да го прави. А държавата, тази божем „социална“ държава, въобще не се трогва от този казус. И защо да се трогва? Когато на прага чука вече новото радиоразпръскване? И многомилионните държавни поръчки? Никога няма да го направят.
По всичко личи, че е в ход процес, при който, веднъж харизан естествения монопол – ограничения честотен ресурс – в ръцете на частен субект, този монопол започва да работи и за тези, които са осъществили тази сделка. Залогът е твърде голям, че да бъде оставен да се контролира от неясни брадати субекти – подкрепаджиите.

Куриозно е обаче поведението на другия синдикат – КНСБ. Ни дума, ни вопъл, ни стон. Не им минава през ума, че ако днес на прицел са синдикалистите от Подкрепа, утре ще са те. Разбира се, ако имат куража да се обадят. Ако си мълчат и посрещат масовите съкращения с ръкопляскания, това се нарича колаборационизъм.

Но едва ли някой се трогва от това. Фактът, че синдикатите в НУРТС се оглавяват от шофьор и секретарка, трябва да ви говори, че те са зависими и треперят за службата си. И никога няма да се възпротивят на масовите съкращения.

То какво ли друго ни е наред, че да случим и на синдикати?

 

 

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
 1. radioablanica79
  11 Юли 2009, 12:23
  Те се спазват от някои, но тези закони не са такива каквито трябва да бъдат.
 2. pe6kireva
  11 Юли 2009, 11:12
  ако се спазват законите и правилата ще сме мноого напред
 3. cska_gogata
  09 Юли 2009, 15:30
  Съгласен съм с предходното мнение, ама какви са тези закони е въпросът...
 4. cgochev
  09 Юли 2009, 10:14
  Има много хора които спазват закона или поне повечето закони. Но трябва да помислим и за самите закони - КОЛКО от тях са написани само и само да има закон за това или за онова а всъщност нямат никакъв смисъл.
 5. pbizart
  06 Юли 2009, 22:34
  според мен причината да не се спазват правилата е липсата на сериозни наказания, навсчкъде цари свободия
 6. pe6kireva
  20 Юни 2009, 15:01
  има но има мноооооого които не спазват правилата
 7. deni0587
  19 Юни 2009, 14:59
  Не трябва да се разсъждава песимистично. Има хора, които спазват закона, но за жалост съобразяващите се с общоустановените норми и правила са малцинство :(
 8. radioablanica79
  17 Юни 2009, 18:34
  Има да и сме на изчезване след като на някои не ми правят нищо за дадено нарушение си викаме та на мен ли ще направят...малко повече си знаем правата мисля.
 9. vicsan
  15 Юни 2009, 21:01
  Има и хора ,които спазват законо,но сме много малко.Проблема е ,че не си знаем задълженията и правата!

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »