Онлайн Радио
Събота, Май 25, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Мълчанието на радиото...

Отнине, и присно, и во веки вековРазправят, читателю, че сиренето било с пари. И че подобно на него, всичко било с пари. Включително и радиоразпръскването. Може и така да е. Но от няколко седмици се разиграва един странен фарс, който едва ли трябва да ни оставя толкова безразлични.

Под предлог, че е редуциран бюджетът на институцията, Българското Национално Радио (БНР) иска от Националното Управление Радио и ТВ Станции (НУРТС) да се свият излъчванията така, щото сметката на радиото да намалее с 3 милиона лева до края на годината. И дава конкретно предложение – прекратяването на емисиите да става в АМ обхватите и да засяга тези предаватели, които излъчват в областта на дългите, средните и късите вълни.

Но хайде да поразсъждаваме какво означава за отрасъла липсата на тези 3 милиона лева до края на годината. Целият бюджет за излъчване и пренос на програмите на БНР е около 14 милиона лева, от които за АМ излъчване около 12 (средно по 1 милион за месец), а за FM излъчване – малко над 2 милиона. За оставащите шест месеца до края на годината по бюджет трябва да бъдат изразходвани за излъчване 6 милиона лева. Редукцията с 3 милиона може да означава едно от двете неща – или целият АМ бранш ще затвори радиостанциите си за 3 месеца, или половината предаватели ще замлъкнат до края на годината. Едва ли Българската телекомуникационна компания, чиято собственост е НУРТС, ще продължи да плаща заплати и да осигурява непрекъснато обслужване на тези съоръжения. И в резултат след принудителния престой БНР ще се свие до маломощните УКВ предаватели, които, с изключение на Ботев връх, са с регионално покритие.

И сега, любезни читателю, да не вземеш да си помислиш, че хората от радиото ще вземат черно да си вържат от тази нерадостна перспектива? Че ще се завайкат заради милионите слушатели в селските местности, които слушат националните програми само на средни вълни? Заради още един милион край морето, където УКВ обхватът е тотално компрометиран. Отнюд – както казваше певецът на българската душевност, въобще не дават чиновниците и най-малък признак, че това ги притеснява. И защо да ги притеснява? БТК ще се освободи от една дейност, която и е в тягост, не е подготвена да я менажира, и въобще не се знае защо и я набутаха – за това да му мислят тези, които приватизираха компанията. Новата държавна компания – национална, за публично радиоразпръскване, ще поеме тази тегоба. Обаче без АМ излъчването – този „досаден“ и не толкова атрактивен от гледна точка на печалбите бизнес.

Но БНР ще остане най-печелившата структура от тази скрита, втора приватизация. Освобождавайки се от разходите по АМ излъчването, то ще използва тези 12 милиона годишно за допълнителни хонорари. Само не си мислете, колеги журналисти, че това са вашите хонорари. Не са и няма да бъдат.

Когато разсипваха БГА Балкан, пилотите не успяха да си вземат и заплатите.


Огнян Велков, джуниър 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »