Онлайн Радио
Сряда, Май 27, 2020 | Мрежа: 2784 потребителя
 

Празник, уви, нямаше...

И едва ли медиите са виновни за това

Започват да ми омръзват постоянните напомняния  какво, че 24 май е най-истинския български празник, че на младини с удоволствие сме манифестирали , че за разлика от другите казионни дати тази е изпълнена с радостен смисъл. Такива сладки приказки сякаш прикриват нерадостния факт, че вече сме се отдалечили на значително разстояние от духовната сила на предците ни и като че ли няма сила, способна да ни върне към светлите бъднини.

         Нека отминем, любезни читателю, с отстраненост напъните на Димитър Цонев и Тончо Токмакчиев да ни убедят, че българинът празнува своята писменост и просвета по удивително кичозния начин, единствено достъпен тям, двамата. През целия ден драгият зрител имаше досадното чувство, че в националната телевизия са привършили хората с вкус. Неутешително е да гледаш зле скалъпени диалози, скечове с неясен адресат и морал, и откровено пародиране на ценности, които векове наред съставляват вътъка, основата на народностното ни чувство.

         Чуждите телевизии въобще не забелязаха деня. Може би защото е ден на славянската писменост, а едно от любимите клишета на чужденеца е, че  славянството , заедно с православието са най-малкото осъдителни интелектуални отклонения. Ако не нещо по-страшно.  И в съответствие с тази заблуда предложиха в неделната вечер блудкави филми. Без субтитри, за да не се напряга зрителя.

         Частните радиа, с изключение на Дарик, даже и не си направиха труда да внесат някакви изменения в програмата си за деня. Но те и не са длъжни, те са комерчески станции, не са национални институции. Ако поискат, могат да отбележат празника, но ако не желаят, ще си продължат медийната политика такава, каквато им се нрави. На собственика или на рекламодателя.

         Непонятно защо програма Хоризонт на Националното радио позволи на Петър Волгин, водещ на предизборен дебат сутринта на 23 май,  да се разрази с една дълга встъпителна тирада, която по непочтен начин обиждаше целия народ на България. По неговите думи излиза, че ние сме носители на  много лоши черти и на още повече  отрицателни емоции. Опитваше се да убеди слушателите, че злините на съвременния българин произлизат не от всичките доктринални „изми”, люляли ни в люлката на измамни надежди, не от крадливи управници, а от вродени, изначално присъщи ни недостатъци. Нещо като приказката за „чипа”. Изключително опасна приказка. Дано нямаме случай скоро да си я припомняме, но последиците от такива настроения могат да бъдат много опасни.

         И тук трябва да си дадем ясна сметка, че не медиите са виновни за това, че празникът не се получи. Няма го онова настроение, което би създало усещане за празник. Обществото ни е разсипано, атомизирано, то не вярва, че усилията за общо добруване и съвместни начинания се рентират. С леката ръка и на медиите бе внушено, че социалните проекти са нещо, което, ако не е престъпно, то поне е осъдително. Там, където е насадена увереността, че само индивидуалните усилия водят до успех, празници като 24 май са, в най-добрия случай, екзотика. А медиите са само регистратори на тези настроения.

         Но не всичко е загубено. Има хора, които се чувстват уютно в света на книгите, хора, за които общуването с близките и сродни души е насъщна необходимост. И има и медии, отглас на тези настроения. Истинско удоволствие беше слушането на програма Христо Ботев на Националното радио през двата дни. Помислете само, „В лунната стая” на Валери Петров,  Веселина Даковска с изложбата „Глаголическите следи”. Вечерта, в златния фонд на БНР –

- Родна реч омайна, сладка,

- Валери Петров,

- Николай Хайтов,

- Иван Вазов,

- Йордан Радичков,

- Александър Геров,

- Петър Увалиев

 

А сутринта на празника – Благовестието на Ана-Мария Кръстева.

 

Два дни празник.

За ума и душата

За вечните скитания.

И завръщания. Дай, Боже!

 

Огнян Велков, джуниър

  
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »