Онлайн Радио
Сряда, Декември 1, 2021 | Мрежа: 38818 потребителя
 

Fahrencheit 451

Изпростяваме бавно, неусетно почти...

Гергьовденско утро. На площада войските и техниката се потягат. Ротите се оглеждат за последен път, преди да гръмне парадът. Вездесъщите радио и телевизионни репортери не остават назад. Заемат удобни за наблюдение места, прочистват гърла и протягат заканително вратове. В задушното, но иначе бляскаво студио Лора Крумова води диалог с репортерката на парада, успяла да привлече пред камерата не кого да е, а самия началник на Генералния щаб. Въпросите се леят толкова професионално, че веднага се досещаш кой ги е съчинявал.         

И изведнъж в кадър се появява нещо, което довежда Лора до потрес. – Попитай, моля те, Даниела, генерал Стойков - каква е тая групичка в бели дрехи? - Репортерката услужливо предава въпроса, а генералът, втрещен от такава неосведоменост, едва промълвява – Ами, това е парадния батальон на Военно-морските сили.        

Човекът сигурно часове след това се е чудил възможно ли е две млади жени да не познават морската униформа? Галанките, баретите, панталоните клош, всичко онова, което караше сърцата на майките им да тръпнат в забързан ритъм?        

Още едно майско утро. Радиоводещ разнообразява унилия политически пейзаж с разсъждения върху теми оттук – оттам. Прочел е, вероятно, някаква газетна публикация, че на днешна дата, през 2004 година, е изнамерено най-голямото просто число. И посвещава утринния си коментар на тези прости числа. Ползва, разбира се, Уикипедията, то иначе съвсем нищо не може да каже. А в Уикипедията пише, че изследователят на простите числа е великият швейцарец Leonard Euler. Нашият герой смело се втурва в дебрите на математиката, но това не му е достатъчно. Блазнят го лаврите на езикознанието и не пропуска да ни го припомни – Еулер, казва нашият корифей, Еулер е развил теорията на простите числа. – Отде да знае, бедния, че това е Ойлер? Подозирам, че никога не е чувал за него.        

Усещате ли, любезни, какво е общото в тези два случая? Най-лесно е да укорим водещите. Но те са последните, които подлежат на укор. Те просто не знаят. Нито, че ония смешници с белите дрехи са военни моряци, нито, че Euler е немски швейцарец и фамилията му се произнася Ойлер. И откъде да знаят? Книги вече никой не чете, от телевизиите можеш да научиш единствено кой е бъркал под полата на поредната целулоидна смотла или пък, че кладенецът на сватята не бил още пресъхнал. Откъде Лора да знае, че има Военен флот, когато такъв на практика няма? Кой да и каже? Тодор Колев го няма тук даже... И никой вече не се интересува от Ойлер и простите числа. Давай тука по-сложни числа, с повечко нули, ние знаем как да се оправим с тях, ония, дето знаят простите числа да не би да са прокопсали?

Забелязвате ли колко намаляха филмите със субтитри? Обясненията на разпространителите са, че четенето затруднявало драгия зрител. Непостижимо! Що за зрител е този, който се затруднява да чете надписите?        

Критиците твърдят, че Франсоа Трюфо и Рей Бредбъри са създали „451 градуса по Фаренхайт” като фантастическа антиутопия. Дълго време и аз мислех така. Но напоследък все повече се убеждавам, че са надникнали в нашето бъдеще.

И съвсем не е утопия. Нито даже анти.

Толкова е реалистично, че чак потръпвам. 

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
 1. cska_gogata
  29 Юли 2009, 13:01
  Какво да се прави така е.
 2. pbizart
  29 Юли 2009, 01:11
  беден народ -прост народ май се получава
 3. cska_gogata
  09 Юли 2009, 15:32
  Не съм съгласен с автора. Това се отнася до определени хора.
 4. vicsan
  15 Юни 2009, 21:09
  Ima i hora,koito se pazqt ot prostotiqta!
 5. mesrop
  16 Май 2009, 10:11
  Не съм много съгласен с автора. Според мен цялото ни общество изпростява, защото е безпросветно. На мястото на светското образование тихомълком се настаняват разни мракобесни средновековни организации

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »