Онлайн Радио
Четвъртък, Май 6, 2021 | Мрежа: 38818 потребителя
 

Любимия спорт на българската журналистика

 

Полет над ефира № 48

 

Ако ти, драги ми читателю, не спиш посред нощта, пресмятайки неутешително своите шансове да оцелееш в грядущата криза, ако денем си със свит стомах заради перспективата да те изхвърлят от работа, и ако в къщи те посрещат навъсено заради мизерната ти заплата, то последното нещо, което ти се струва важно, е кой е по-голямо ченге – Кеворк или Коритаров. Майната им, казваш си ти, отпускаш се, и с премрежен от досада поглед захващаш да търсиш по скалата нещо за разпускане на душата.

Да, ама не. Цяла седмица нямаше по-значима тръпка за нашите радиа, сценката с трамвая избледня и не изглежда толкова фрапантна. И Евгени Минчев даже млъкна, липсваха му ресурси за да се намеси в битката на титаните. По мъгливите поля на родните медии потече вмирисан петмез. Кой какво казал, ама защо го казал, и което било по-важно, защо не го е казал. Единствен Кирил Вълчев в Седмицата на Дарик радио успя да се опази да не нагази в мътната пяна, генерирана от безбройните телевизии и намерила радушен прием в радиата на татковината. И както се полага по законите на жанра, апотеоза на душевната ферментация на радиожурналиста настъпи в неделя, при Лили Маринкова. Даже набеденият за скандален Карбовски, по същото време си сложи сурдинката, сипа бензоат в джибрите и успя да докара емисията си до края без забележими изцепки. Като не броим, разбира се, фразата му за „мензиса, който не идвал“. И това, представете си, към гимназистки. Които могат да му скрият топката, когато си поискат. Добре, че са възпитани все пак, децата.

Разправят, че любимият спорт на английските аристократи бил лова с хрътки и соколи. Не спорим, може и така да е. Но това, което знаем със сигурност е, че любимия спорт на българския журналист е лова на вещици. Само да ги докопа и им разкатава фамилията. Четвърт час Люба Кулезич сърцераздирателно се питаше защо не са си казали, а? Ребята, давайте жить дружно! Татьяна Дончева се изкара най-големия демократ, защото нейна била заслугата за написването и приемането на този закон. А Марга Михнева, забравила агентурните си подигравки към нещастните турци през 1989 година, започна да се жалва, дали сега вече, когато Кеворк е доказан агент, ще падне делото му срещу нея за клевета. Панаир на суетата. И над всичко водещата подържаше огъня срещу арменеца, да не би случайно гостите и да се отплеснат и да забравят за какво са дошли. И ако си мислите, че той е случайно избрана мишена, грешите. Още в събота имаше симптоми за една нова истерия – виден професор по математика подозира Кеворк, че е легитимирал фалшификацията на изборите през 1990 година и е присъдил победата на БСП чрез своето сдружение за честни избори. Като знаем, че и Държавния департамент на САЩ призна резултатите от тези избори, то значи, че и американците са в заверата.

Защо да не са? Както каза Лили, днес, 30 ноември, било деня на св.Андрей и оттук нататък денят започвал да расте. Науката може да казва друго по въпроса, но щом националното радио го твърди, така трябва да е. Всичко сочи, че и така ще бъде.

Затова, четете Труд, читателю! Поне във вторник. Не за да видите какво пише буюклията, а дали въобще пише. Тревожен симптом ще е, ако го няма. Това ще означава, че се е отворила такава хайка за вещици, пред която ще паднат всички животрептущи теми – и бедността, и мизерията, и спрените пари заради крадците по високите етажи, и дефицита на цялата политическа класа. Ще падне такава борба за чисти ръце, хладен ум и горещо сърце, че всичко друго ще изглежда вторично.

Само вие ще си знаете, че не е.

Но това вече ще бъде без значение.

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
 1. Анонимен
  01 Декември 2008, 14:26
  Само един факт в подкрепа на автора, днес Асен Агов и Бареков се надпреварваха кой повече да засили обвиненията, че агента Димитър фалшифицирал изборите 90-та година. Да се готвят Димитри Иванов и Миро Севлиевски.
  А че сме мишлета, верно. Разиграват ни. Ама и ние се подаваме, я.
 2. Анонимен
  01 Декември 2008, 13:28
  осем милиона мишлета......

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »