Онлайн Радио
Четвъртък, Юли 25, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Борба или единство на противоположностите

Слушаш ли, любезни читателю, парламента?
На УКВ – по предавател от съветско време – за софиянци? Или на дълги вълни – за плебса

Едва ли. Други кахъри си имаме, не ни е сега баш до парламента.

Напразно, читателю, напразно, днес трябва да се слуша. Днес се ражда новата компания за публично радиоразпръскване, която щяла да осигурява радиоразпръскването в татковината и навън. Човек би се запитал – а кой вършеше тази работа, преди парламентът да бъде осенен свише? Кой облъчваше планини и равнини, села и паланки, бляскави градове и затънтени махали? Нима някому е липсвало радио?

Не е липсвало, разбира се. България има, по-скоро имаше, модерна мрежа за пренос и излъчване на радио и телевизионни програми. Имаше дотогава, докато едни юнаци, с умни калпаци, не решиха да продадат телекомуникационната компания, без да се съобразят, че с това приватизират един естествен монопол – радиочестотния спектър. В интерес на истината, трябва да отбележа, че купувачите също не знаеха какво купуват, не знаеха колко малко доходна е дейността на радиоразпръскването, колко бързо се сменя технологията и колко много трябва да се инвестира, за да останеш в бизнеса.

Но, купувачът е частник, негово право е да калкулира приходи и разходи и ако излиза систематически на червено, да вземе мерки – да уволнява хора, да редуцира дейности, да продава активи. Нормална бизнес логика. Само че в цял свят не смеят и да помислят за приватизация на естествените монополи. Защото знаят каква чудовищна социална цена плащат всички. Дълг на управляващите беше да не допускат това.

Преди няколко седмици БТК е заявила в Инспекцията по труда намерението си да съкрати (това е законово изискване при масови съкращения) сто и двадесет работни места в Националното управление „Радио и телевизионни станции” (НУРТС). Като се има предвид, че сега там работят около 500 човека, съкращението е 20 – 25 %. Такова съкращение, при положение, че няма нито лев инвестиция, означава, че ще се ликвидират дейности.

Правите ли паралела, читателю? БТК свива знамената на радиоразпръскването, а правителството създава нова компания със същия предмет на дейност. До 50% държавно участие. Удивителен синхрон. БТК ще подържа минимално необходимия, санитарен персонал, колкото да не се скапят инфраструктурите на НУРТС. В същото време новата компания ще закупи тези инфраструктури – ТВ кули, пътища, сгради, енергостанции от БТК, защото БТК с радост ще се отърве от тях. Само че, сиренето е с пари. И новата компания трябва да ги купи. С пари от държавния бюджет. Което означава от моите и от вашите данъци. И тук е времето да се усетите, читателю, че веднъж вече вие сте ги платили. Преди години, когато сте ги строили. Това са вашите пари. Сега ще ги плащате втори път.

Тъжно е да наблюдаваш общество, което не се усеща как го пързалят. Тъжно е, когато уникални специалисти излизат на улицата – те само този занаят умеят да работят с майсторлък. Тъжно е, когато държавата ще плаща многократно по-високи възнаграждения на чужденци, а нейните кадри ще висят на трудовата борса.

Огнян Велков, джуниър

 
Коментари
  1. Анонимен
    14 Май 2009, 02:23
    Ех, драги ми Огняне, нима това е първия или последния "криво разбран" капитализъм в България?!? Виж, огледай се! Добре е, че все още ИЗБОРИТЕ не са ни отнети! Въпреки, че се чудя, ЗА КОГО ДА ГЛАСУВА ЧОВЕК през това лято?!?

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »