Онлайн Радио
Събота, Март 17, 2018 | Мрежа: 2780 потребителя
 

Христос воскресе в Хасково

Помните ли романа на Карло Леви "Христос се спря в Еболи"? И филма по него? Две случки от изминалата седмица ме накараха да се замисля и да споделя с вас притесненията си за медийната среда у нас

Като се встрастихме, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ. Кой ли не ни вълнуваше с великите сряда, четвъртък, разпети петък? Кръстния път, Голгота, Лазар и възкресението? Не останаха радио и телевизия вън от общия хор да ни разказват какво се е случило и по-важното – какво ще ни се случи. Сърцата ни се свиваха от мъка през Страстната седмица. Но дойде Великден и всички тези радиа и телевизии ни успокоиха, че Христос воскресе. Сърца ни преливат от радост, цял народ се весели и ликува. Споделяме празника с друговерците, чукаме се с яйца, месим козунаци и подаваме наред – на мюсулмани, юдеи, даже и на атеистите. Те тия, другите, много не вярват в тая приказка, ама се правят, че им е интересно.

В същите дни един астролог – тия пък са любимци на църквата – направи едно предсказание. Че по Великден Хасково и жителите му ще усетят голям земетръс. Щели да изпитат големи несгоди. В странен унисон със страстите Господни тоя господин прорицателя плашеше бедния народец с чародейното си „изкуство“. Уплашените хасковлии хукнаха да се спасяват – едни на палатки, от гнева на земята, други в църквите – от гнева Господен.

Дотук добре, позната картина, колкото повече се разгръща борбата за демокрация в една отделно взета страна, толкова се множат и желаещите да стряскат народа с геени огнени, с утробата на земята и с рой други умопомрачителни перспективи. Цяло чудо е, че все пак са останали малцина трезвомислещи, които не се хващат на такива оголтели пропаганди. В тях е надеждата, че поне внуците ни ще се опазят от ирационални средновековни внушения, никнещи сякаш от нищото.

Но ето че някой хвърли камък в блатото на въртоглавите кандидати за впиянчване на родното население. Хасковската прокуратура е подгонила Лещански заради несбъднати предсказания, които развълнували населението. То ако погледнем с отворени очи, църквата вече две хиляди години предсказва, че ще настъпи второ пришествие и рисува апокалиптичен край на цивилизацията, такава, каквато я познаваме. И всяка година това предсказание не се сбъдва. Поради това прокуратурата би трябвало с многократно по-голямо основание да разследва тия плашещи църковни пророчества. Но не го прави и с пълно основание – всички са наясно с условния и абстрактен характер на религиозните догми. Пък и църквата е отделена от държавата. Точно толкова, колкото и астрологията. Не е проблем астрологът Лещански. Проблем е дивашкото суеверие, разляло се безпроблемно сред мнозинството българи. Суеверие, което изтласква рационалните поведенчески мотиви и ги подменя с догми и закостенели в средновековието мисловни конструкции. В края на краищата земетресение нямаше. Но и успехът на църквата в предсказанието беше повече от скромен

И тук трябва да признаем водещата роля на радиото и телевизията в насаждането на това суеверие. В течение на цяла седмица официалните държавни радио и телевизия бяха толкова надъхани с религиозна тематика, че не остана и минута, в която примерно атеистите да си кажат - "Ето и нещо за мен". Да не говорим за друговерците. В края на краищата те са равноправни граждани на страната и не са длъжни да поглъщат огромни порции неумерен обскурантизъм. На мен ми изглежда много странно съжителството в един медиен конструкт на върхови в модерността си технологически решения – без съмнение, без тях радиото няма да е това, което е днес - с изобилието на ирационални внушения, леещи се от същите тези модерни технологии.

Осъзнаването на тази разстроена медийна среда е непременното условие децата ни да са по-свободни от нас, а свободният дух да е висша ценност на следващите поколения.

Защото сега не е.


Огнян Велков, джуниър 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »