Онлайн Радио
Неделя, Октомври 17, 2021 | Мрежа: 38818 потребителя
 

Новите приключения на цифрата

Знаеш ли, читателю, какво е мултиплекс?
И кой го държи?
Дълбоко грешиш ако си мислиш, че е самодържеца...
Той е герой на друга опера, стогодишна...
И в никакъв случай за три гроша. 
Представи си, любезни читателю, че се събудиш в необичайна обстановка – край теб няма ни радио, ни телевизия. Изчезнали са. За една нощ. Телевизорите мълчат, радиото немее, в народа се надига глух ропот. Колко милиона ще са ти необходими, за да построиш система за излъчвне, поне на сегашното и ниво?

Хвани се здраво за стола, читателю. Не можеш да познаеш. Поне два милиарда. Евро. За кулите, антените, станциите, далекопроводите, апаратурите, пътищата. Не говорим за квалификацията на персонала, която, повярвай ми, никак не е евтино занимание. И сега пак се дръж здраво. С леката ръка на един царски министър тази система беше харизана на купувачите на БТК съвсем за без пари. За да сме справедливи трябва да отбележим, че БТК не знаеше какво да прави с НУ РТС – така се нарича системата - как да я експлоатира. Три години се мъчи да изкара някой лев, без разбира се, да инвестира, и накрая реши въпроса по най-лесния начин. Обяви я за продажба и, кажи-речи вече я продаде. На ОРС – австрийски оператор на дигитална телевизия.

Австрийците, обаче, са професионалисти и знаят, че от този занаят се печели. И че за тази дейност винаги има пазар. Гърми, вали, радио и телевизия се консумират. Ежедневно, ежечасно. Може хляб да нямаш, но търсенето на звуци и гледки ще изпреварва всички други търсения. Звучи не много обнадеждаващо, но за сметка на това е вярно. Някои твърдят, че цената за сделката е някъде между 60 и 100 милиона. Лева. Това, разбира се, са предположения, но аз бих се учудил, ако сумата е много по- различна от цитираната.

И тук започват да се случват странни неща. Навсякъде в другите страни има два търговски субекта. Единият е собственикът на мрежата, който продава своя ресурс и умения на другия търговец, притежателя на радио или ТВ лиценза, и в резултат лицензирата програма достига своя зрител и слушател. Може, разбира се, самата телевизия и радио да си организират разпространението на сигнала със свои структури, но това обикновено е крайно неефективно. Та, в иначе ясната и изчистена схема на двата субекта, у нас, според закона за електронните съобщения, се появява една странна птица – собственикът на мултиплекса – да си призная, аз не мога да схвана на какво е собственик тоя одиозен субект и каква е неговата функция в процеса на излъчване на програмата. Но, според закона, собственикът на мрежата не може да бъде собственик на мултиплека ( което не е нищо друго, освен собственик на една рамка кутийки, в които се наместват лицензираните радио и ТВ оператори), който пък, от своя страна, не може да бъде носител на лицензни права за нито една програма. Това е схема с много силна регулация, без възможност за саморегулиране и предоставя на властите причини и поводи за арбитриране на заложени от самото начало конфликти.

Но да се върнем към НУ РТС. На практика, това е единствената структура, която може да изпълнява функциите на собственик на мрежата. Няма друга. Това е. Нов собственик на мрежа по смисъла на ЗЕС може и да се появи, но неговите услуги ще са по-скъпи от тези на НУ РТС, най-малкото заради необходимостта от нова инфраструктура. Въпреки това правителството предлага на парламента именно това – създаването на нова излъчваща компания, държавна, която да се занимава само с дигиталните радио и телевизия. Очевидно отношенията с новия собственик на НУ РТС – ОРС – са позакърнели, защото този ход показва, че топлите връзки на правителството с австрийците са вече история.

Няма особена логика да се създава държавна компания за тази дейност. Имам чувството, че се крие нещо. Във всеки случай тази история ще продължи.

Интересно ще е.

Огнян Велков, джуниър 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »