Онлайн Радио
Петък, Февруари 3, 2023 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Радиото срещу шалварите

Какво радио слушат в Западните Родопи?

Едва ли някой днес си спомня за Айка, оперетата на Парашкев Хаджиев. Просто защото с годините нейният проблем изчезна.Но мнозина от по-възрастните помнят едни закачливи куплети, много често повтаряни по радиото преди петдесет години – „Тихо, разплакахме детето с нашата кавга. Ами сега, ами сега? Ще трябва да му пеем и пак да го люлеем...”. За неизкушените ще спомена, че оперетата възпява любовта на Айка (Айше) от Родопите с българин от равнината. Героинята току-що се е освободила от оковите на хилядолетни религиозни норми и се радва заедно с нас, слушателите, на придобитата свобода. За нея, родената в патриархална мюсулманска община, светът е започвал и свършвал с бубайко и с имама. Този свят и е готвил унило, безправно и безрадостно съществуване. Но ето че в живота и се случва чудо и тя излита далеч от оня вмирисан, фалшив морал.

Да, ама това е било преди петдесет години. Три поколения. Днешните внучки на Айка никак не са толкова свободни личности. Това, което става в Родопите не е безобидно, макар някои заинтересовани да се стремят да го неглижират. Там се шири средновековно мракобесие, което се представя като връх в етичната система на българомохамеданите. И никой няма право да остане безучастен. „Религиозните вярвания не бива да дават възможност на мъжете да свеждат жената до работно добиче, инкубатор за яйца и робиня на всички мъже” – пише Б.Димитров, Поглед бр. 11. Учителки с фереджета, ученички с шалвари, това не е държава, която гарантира неприкосновени граждански права.

Но как е възможно всичко това? Как е възможно млади жени доброволно да се впрягат в хомота? Доброволно да влачат жалко съществуване? Да приемат безропотно безправието? Възможно е, разбира се. Щом тези млади момичета и жени нямат никаква жизнена сигурност извън патриархалния бит, по необходимост ще приемат робското самочувствие. Без никаква надежда или упование да се докоснат до плодовете на цивилизацията, едва загатнати пред детския взор от училищните години. И сякаш да затворят и последния прозорец към света училището от светско в тия райони се превръща в религиозно. Скотобойна. Всепроникваща миризма на лой. В държава, член на ЕС. Двайсет и първи век.

Ще каже някой – а бе тези хора радио не слушат ли, телевизия не гледат ли? Гледат. Само че не българска, а чужда. Имамът тъй наредил, а бащата го слуша.

А радио? Нямат ли радио? Нямат. И не по тяхна вина. Ако съставите карта с концентрацията на ислямските облекла или техните представи за търпимост, ще установите с изненада, че съществува еднозначна зависимост – колкото повече шалвари има на улицата, толкова по-малко български радиопрограми има в ефир. Западните Родопи имат само два радиопредавателни центъра на УКВ – Ореляк край Гоце Делчев и Снежанка над Пампорово. Сами разбирате, че планинските долини, където живеят тези хора, са в сянка.

Средновълновият предавател в Благоевград е далеч, макар че сигналът му се чува слабо и по долината на Места. Но програмата му е повече фокусирана към Македония. От Петрич излъчва Радио България – програма, ориентирана към слушатели извън България. Тогава какво да слушат българомохамеданите? Кой да им даде импулс да се борят за себе си и за правата си? Забравени от Бога. Но приласкани от Аллаха. Не ме разбирайте превратно. Правата и свободите на личността нямат нужда нито от Аллах, нито от Господ. Правата и свободите имат нужда от свободна съвест, което не е характерно за никоя религия

Но проблемът има още едно измерение. Ако се разходите по долината на Места, ще чуете няколко гръцки радиа на УКВ. Това е естествено. Драма е на петдесетина километра, а гърците имат репитери по билото на планината. Но отвреме-навреме, на необявени честоти, ще чуете турска реч. Да беше в Хасковско, Източните Родопи, иди-дойди. Ама в Чеча? Как се разпространява? От кого се излъчва? КРС трябва да си свърши работата. Имам чувството, че държавата е оставила свои граждани на произвола на съдбата, отдала ги е в ангария на примитивни ислямисти.

Време е да се обърне тенденцията. Време е същата тази държава да заяви, че нейните граждани не са роби, не са скотове, и никой няма право да принуждава другия към средновековни социални практики.

Включително и чрез радио. И чрез телевизия. „Ще трябва да му пеем. И пак да го люлеем...”

Огнян Велков, джуниър 
Коментари
  1. Анонимен
    06 Февруари 2011, 19:20
    Тя ситуацията е същата покрай морето, тръгни от златните към каварна и късмет, дано да хванеш българско радио. Държавата спи, трябва да я уволним
  2. radioablanica79
    13 Юни 2009, 02:13
    Това просто не е вярно спецялно за Гоце Делчев и региона има регионални радио програми. Тия хора си са нормални хора и по точно за тези описани със шалвари - това си е нормално за това населено място като носия не като религиозна принадлежност. И по границата не се чува турска реч а само гръцка и то прекалено много. Пречи се на регионалните радиостанции. Заповядайте на място да се запознаете с нещата.

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »