Онлайн Радио
Сряда, Декември 1, 2021 | Мрежа: 38818 потребителя
 

Второто нашествие на марсианците

Ако човек слушаше само радио тази седмица, едва ли би се досетил, че и извън София живеят хора. 
Ако човек слушаше само радио тази седмица, едва ли би се досетил, че и извън София живеят хора.
          Започна се със земетресението – репортажи от самия епицентър. Някаква прикрита гордост, че вече и у нас си имаме епицентър. Нищо, че той е на 70 километра дълбочина. Все пак проекцията му била в чертите на столицата. Сърцераздирателни вопли на недоуплашени домакини как ги люляло, този път нагоре-надолу. Откровенията на Бойко Борисов, един корифей на геофизиката, какво че летните взривове в Челопечене докарали есенния земетръс. Аварийното министерство не пропусна да напомни как да се пазим, но забрави да спомене, че хилядите изтърбушени за магазинчета сгради ще рухнат при първия по-сериозен трус. Като този в Провадия преди седмица, останал без вниманието на медии, комисии, министерства. Сякаш не е било в България, а на Марс, и тамошните жители говорели български съвършено случайно.    
            В София се състоя конгрес на БСП -  друго апокалиптично събитие. Поне ако се съди от непремерената реакция на един клип. Вместо да анализират сериозно намеренията на БСП да управлява и да зададат въпроса „как ще управлява” и „в чий интерес” , говорещите братя обсъждаха  има ли Сергей Станишев книжка за управление на трамвай или не. Необяснимо за националното радио принизяване на журналистическите критерии демонстрира Петър Волгин като подпитваше всеки срещнат събеседник какво мисли за трамвая. И накрая заключи дълбокомислено, че „всички мафиоти и крадци са или членове, или симпатизанти на БСП” . С един удар Юрген Рот е пратен в миманса.
          Години наред се чудя защо Неделя 150 продължава да бъде държано в такова разкрачено положение. Толкова неравностойно изглежда предаването с двамата водещи, че това положение е явно резултат на някакъв компромис. Не може да се сравнява Величко Конакчиев с Лили Маринкова. Просто са две различни вселени. Не става Величко за радиожурналист. Не може да ползваш случайни индулгенции, например, че си се случил на работа  вечерта на 10 ноември и си прочел съобщението на БТА за свалянето на Тодор Живков. И двадесет години по-късно да изречеш фразата – „... честито на Иван Илчев, ректор на 120-годишен университет, е, той не е на 120 години, де...”. Средноинтелигентния слушател просто минава на Дарик при Мартин Карбовски. Умно, макар и претенциозно, излъчване на водещия. Но все се питам, в неделя сутрин ли е най-подходящия час за Карбовски? В този ден например две регионални радиа – Благоевград и Варна - печелят публика с по-лежерни настроения, с една неподправена свежест на възприемане на света. И с вкус. Определено в тези региони местното радио се слуша повече от софийското.
Политическите емисии на Дарик си остават и тази седмица сред най-слушаните. Добро радио. Понякога в коментариите се долавя липса на задълбоченост, но уважението към събеседника бързо компенсира това.    
            Носят се слухове, че БТК ще продава своята структура за разпространение и излъчване на радио и ТВ програми. На чуждоземни фирми. Преди това обаче БТК успя да прати своя говорител Митко Цонев в националната телевизия. Умен ход трябва да е бил, щом днес, по обяд, Митко изръси следното умотворение:
„Дилин дилин дишка, мома свири на кавал”.
И се ухили доволен.
Е, как си мислите, в тази интонационна среда ще отвори ли някой дума за Коритаров?
Може би марсианците?
 
Огнян Велков джуниър

 
Коментари
  1. Анонимен
    08 Май 2009, 09:57
    Супер!
  2. Анонимен
    24 Ноември 2008, 10:25
    Я, кой е този Огнян? За Коритаров няма да посмеят да говорят, глътнали са си езиците, само Сашо Диков се обажда сегиз тогиз, колкото да не е без хич...

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »