Онлайн Радио
Събота, Май 25, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Нова концепция за цифровизацията на телeвизия и радио

ПРОМЕНЯТ СЕ ЕТАПИТЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ЕЛЕКТРОННА СЪОБЩИТЕЛНА МРЕЖА ЗА ТЕЛЕВИЗИОННО РАДИОРАЗПРЪСКВАНЕ
Правителството одобри промени в Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB - T) в Република България. Тяхната цел е да гарантират изграждането на обществена мрежа за радиоразпръскване на програми на обществени оператори, като се осигури разпространението на програмите на БНТ и БНР.

Промените в Плана са продиктувани от липсата на каквито и да е практически стъпки за реализацията на приетия през м. май т. г. Закон за публичното радиоразпръскване и изтеклите срокове за издаване на разрешително за ползване на ограничен ресурс - радиочестотен спектър за изграждане на обществена електронна съобщителна мрежа за телевизионно радиоразпръскване. Това налага промяна на етапите за изграждане на мрежата в Плана, като се запазва крайният срок – м. декември 2012 г., за обслужване с обществени цифрови тв програми на 95% от населението в страната.

Според новия график, до май 2010 г. трябва да бъде издадено разрешението за ползване на радиочестотен спектър за изграждане на единна национална MFN (SFN) мрежа (многочестотна за територията на България и едночестотна във всяка зона на обслужване по план Женева 2006 г.) за зони на обслужване Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Кърджали, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, и Шумен (мрежата е предвидена за радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР като обществени радио- и телевизионни оператори).

До ноември 2010 г. предприятието, получило разрешение, започва излъчването на „островен” принцип в градовете Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, София и Стара Загора, а до април 2011 г. – и в Благоевград, Кърджали, Плевен, Смолян и Шумен. Година след крайния срок за начало на излъчването то трябва да покрие минимум 75% от населението в тези зони, а до декември 2012 г. - 95% от населението във всички зони.

Промяната на сроковете за реализацията на обществена електронна съобщителна мрежа за телевизионно радиоразпръскване налага и промяна на датата за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър за изграждане на спектър за изграждане на 12 регионални SFN мрежи за радиоразпръскване на програми на търговски телевизионни оператори. Срокът за това става юни 2010 г. Предприятията трябва да започнат излъчване на „островен” принцип в съответните зони на обслужване до декември същата година, а до май 2011 г. трябва да осигурят минимум 95% покритие по население за зоните на обслужване.

Програмата за реализирането на Плана трябва да бъде приета от правителството до края на февруари 2010 г.

 
Коментари
  1. Анонимен
    20 Януари 2010, 08:43
    Като спазят сроса какво ще излъчват местините SFN и националните MFN оператори на DVB-T или T-DAB принцип по MPEG-2 или MPEG-4.Има ли вече DVB-C кабелни и DVB-S кателитни оператори.Трябва ли да се копуват нови конвертори за KA-Band или може отново със старите KU-band Wide band и C-band най-масовите.Пожелавам успехи на DVB-T в провинцията въпреки че се съмнявам че и в гр.софия има зрители такава телевизия или радио!

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »