Онлайн Радио
Понеделник, Април 15, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Пробуждане с български фолклор и джаз

Вълшебният етноджаз на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет ще звучи на най-новата музикална сцена на София на концерт на 26 юли, организиран от Джаз ФМ радио и Sofia Live Club.
Вълшебният етноджаз на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет ще звучи на най-новата музикална сцена на София на концерт на 26 юли, организиран от Джаз ФМ радио и Sofia Live Club.

Изпълнителите ще представят проекта си „Пробуждане” – седем родопски народни песни, почувствани през очарованието на джаз музиката. Резултатът е благословен с усещането за завършеност и дълбочина. Една от причините за това, както обяснява джазменът Веселин Койчев е, че родопският фолклор е построен върху пентатоничната скала, близка до скалата за импровизацията в рока и джаза. Основното обаче е искреното преживяване на красивата традиционна музика, която музикантите докосват с обич.

Зад работата по проекта „Пробуждане” за Милена Караджова стои любовта й към джаза и фолклора и желанието да общува с хората именно чрез тях. Решението за това взема, докато в продължение на месеци е обездвижена след инцидент. „Имах много време да премисля как да продължа нататък живота си и застъпвам ли се за това, което сърцето ми мечтае. Тогава изникна с крясък желанието ми да се споделям с хората, като пея,” раказва Милена Караджова. Тя е очарована от Родопите и богатството, което планината пази, съхранила думи, които звучат мило и интимно, като „майчинко”. „В тези песни мощно звучи силата на Родопите. С тях се чувствам много стабилна и приземена,” споделя Милена Караджова.

Песните в проекта са някои от най-често изпълняваните в тази планина: „Девойко, мари хубава”, „Бела съм, бела, юначе”, „Листни са, горо!”, „А бре, юначе!”, „Подзим съм, мале”, „Мома е мома родила”, „Момне ле, мари хубава”. С тях са илюстрирани различните моменти от първата половина от деня – от предутринта до предиобеда. Естествено е този проект да има продължение и Милена вече работи върху него.

Музикантите от Веселин Койчев квартет са също толкова подвластни на родопския фолклор и джаза. Веселин Койчев (китара и перкусии) твори в двата стила повече от 15 години. Той е работил с Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Дарин Бърнев. Веселин Койчев е част от легендарната формация „Бели, зелени, червени”, откъдето е и още един член на квартета – Иван Енев (барабани и перкусии). Дичо Ников е кларинетист, който наследява дарбата от баща си и от дядо си. Четвъртият музикант в групата е Александър Леков (бас) – един от най-търсените за участие в различни проекти инструменталисти. Аранжиментите на всички композиции са на Веселин Койчев. Преди няколко години той издаде друг етноджаз албум, записан с пловдивския фолклорен квартет „Вай дудулей”.

Милена Караджова вече има първите впечатления от представянето на „Пробуждане” пред публика. Тази пролет тя остави без дъх и със сълзи в очите публиката в село Бела речка на традиционния фестивал „Козе мляко”. След това слушателите в Белгия също бяха развълнувани от тази музика на фолклорния фестивал в Лиеж.

От няколко дни албумът „Пробуждане” е на музикалния пазар от „Рива саунд”. По време на концерта той ще може да бъде закупен с отстъпка на място в Sofia Live Club.

Концертът на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет е в неделя, 26 юли, от 22 ч. в Sofia Live Club. Билетите са на цена от 10 лева.

 
Коментари
 1. pbizart
  27 Юли 2009, 23:57
  да на всички останали цени 10 лв са нищо за културно мероприятие
 2. cska_gogata
  27 Юли 2009, 15:54
  Да билетите са на най-достъпната цена което може да бъде
 3. pbizart
  27 Юли 2009, 12:36
  билетите също на дотъпна цена
 4. pe6kireva
  24 Юли 2009, 19:47
  аз съм за защото харесвам фолклора
 5. cska_gogata
  24 Юли 2009, 18:00
  Интересно може би е хубава идея.
 6. radioablanica79
  24 Юли 2009, 15:37
  Хубаво е да има разнообразие.
 7. pbizart
  24 Юли 2009, 11:43
  Чудесно прдложение за любителите на тези стилове

Напиши твой коментар »
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »