Онлайн Радио
Понеделник, Април 15, 2024 | Мрежа: 38819 потребителя
 

Стефан Миленкович – цигуларят с добро сърце!

“Миленкович притежава всичко – красивия звук на Давид Ойстрах, чистата фразировка на Хенрик Шеринг, виртуозността на Яша Хайфец, любовта към музиката, както при Йехуди Менухин, хумора и радостта на Ицхак Пърлман.” - Хановерише Цайтунг
На 7 април, от 19:30 часа, в зала “България”, в рамките на цикъла “Концертмайсторите”, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и М-Тел, ще се представи едно от цигулковите дарования на 21-ви век – Стефан Миленкович. Роден през 1977 в Белград, той израства в семейство на музиканти. Едва тригодишен започва да взема уроци по цигулка при своя баща, който остава негов учител през следващите 15 години. На шест години Стефан Миленкович дебютира като солист на симфоничен оркестър, а на седем печели първата си награда с участие в цигулковия конкурс “Ярослав Коциян”. Естествено е критиката да го аплодира, като “детето – чудо”.  Дипломира се в университета в Белград през 1994, като най-млад студент.

Продължава образованието си в Джулиърд Скуул, Ню Йорк при легендарната Дороти Ди Лей. По-късно е поканен за асистент на Ицхак Пърлман в същото училище. В момента е професор по цигулка в университета в Илинойс и член на факултета по цигулка в Джулиърд Скуул, Ню Йорк. Стефан Mиленкович е носител на многобройни международни награди от конкурси –  „Паганини”, Италия, „Тибор Варга”, Швейцария, „Йехуди Менухин”, Великобритания, „Кралица Елизабет”, Белгия и първи награди от конкурсите „Родолфо Липицер”, Италия и „Лудвиг Шпор”, Германия. Свирил е с оркестрите на Берлин, Хелзинки, Белград, Болшой театър – Москва, Белгия, Индианаполис, Мексико, Мелбърн, Аспен, камерен оркестър Орфей и др.

Записал е албумите: „Паганини” – 1995, „Бах – сонати и партити за соло цигулка” – 1999, „Паганини – рецитал” – 1999, „Паганини – пълни съчинения за соло цигулка” –  2004.   
Стефан Миленкович е свързан с международни хуманитарни каузи. Той е обявен за Посланик на децата по време на войната в Босна. През 2003 получава наградата “най-хуманна личност”, връчена в Белград, Югославия. Изнася гала-концерти, под егидата на ЮНЕСКО в Париж заедно с Пл. Доминго, Л. Маазел, Ал. Вайсенберг и Й. Менухин.

В рамките на концерта му в България, той ще изпълни един от цигулковите шедьоври на Романтизма – концертът за цигулка в ми минор от Ф. Менделсон – Бартолди. В програмата ще прозвучат още Симфония №4 “Италианска” от Менделсон  и увертюра „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт, представени от Класик ФМ М-Тел оркестър с диригент Сергей Павлов.

 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »