Онлайн Радио
Сряда, Декември 1, 2021 | Мрежа: 38818 потребителя
 

Класик ФМ представя Веско Пантелеев – Ешкенази и Мартин Пантелеев

Известните български музиканти със световна кариера – Веско Пантелеев – Ешкенази и Мартин Пантелеев ще свирят и дирижират произведения на Й. С. Бах, М. Брух и А. Дворжак в съвместен концерт на 3 април 2009, в зала „България”, от 19:30 часа.
Известните български музиканти със световна кариера – Веско Пантелеев – Ешкенази и Мартин Пантелеев ще свирят и дирижират произведения на Й. С. Бах, М. Брух и А. Дворжак в съвместен концерт на 3 април 2009, в зала „България”, от 19:30часа. Проектът е част от музикалния цикъл „ Концертмайсторите”, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и М-Тел. В този концерт двамата талантливи братя ще разменят ролите си на сцената. В началото двамата музиканти ще бъдат заедно солисти в концерта за две цигулки от Бах. След това диригентът Мартин Пантелеев ще застане като солист пред Класик ФМ М-Тел оркестър, а цигуларят Веско Пантелеев – Ешкенази за първи път ще заеме диригентския пулт в изпълнение на популярния концерт за цигулка от Брух. Във втората част Веско ще бъде солист под диригентството на Мартин в концерта за цигулка от Дворжак.

Определяният като „брилянтен цигулар” Веско Пантелеев – Ешкенази е роден в България през 1970 в семейство на музиканти. Още като дете се изявява като оркестров водач. На 11 години става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония “Пионер” на проф. Влади Симеонов. Известният музикант е възпитаник на Националното музикално училище ”Л. Пипков” в София и на Държавната музикална академия ”П. Владигеров”, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Веско Пантелеев – Ешкенази е бил солист на Софийската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър и др. Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович, свирил е под диригентството на Емил Чакъров, Бернард Хайтинк, Рикардо Шаи, Емил Табаков, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава и сър Колин Дейвис.

Диригентът Мартин Пантелеев учи в НМУ „Л. Пипков” (1983 – 1995) в класа по цигулка на Ангелина Атанасова и в НМА „П. Владигеров” при проф. Й. Радионов.  Талантливият музикант е носител на множество награди от конкурси, сред които и отличие за композиция от Международния конкурс „Земята и хората” (1995, София). През 1997 и 1998 посещава майсторските класове по цигулка на Захар Брон в Хамбург и на Ифра Нийман във Варна, Майнц и Лондон. През 1999 става асоцииран диригент на „Филхармонията на нациите”, основана от Ленърд Бърнстейн и Юстус Франц. С този оркестър Мартин Пантелеев изнася много концерти в САЩ, Китай, Русия и Германия. Диригентският дебют на Пантелеев със Софийската филхармония е през 2004. За своите композиции и концертна дейност из целия свят, музикантът е удостоен със специална награда от Министерството на културата и СБК, през 2005.

След концерта на 3 април, двамата музиканти ще се съберат отново на сцената на зала „България”, на 28 април 2009, този път заедно с Камерен оркестър Концертгебау от Холандия, чиито членове са от редиците на световноизвестния Кралски Концертгебау оркестър.

 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »