Онлайн Радио
Неделя, Януари 26, 2020 | Мрежа: 2784 потребителя
 

ClassicFM представя Светлин Русев и Георги Черкин

ClassicFM и Cantus Firmus представят Светлин Русев и Георги Черкин с камерен концерт на 10 февруари
Български музиканти със световна кариера - Светлин Русев, цигулка и Георги Черкин - пиано, ще представят на 10 февруари камерен концерт, с произведения на: В. А. Моцарт, Ц. Франк, Ф. Шопен, Е. Изаи и П. Владигеров, в зала “България”, от 19:30 ч. Само дни след изявата им в “Дом на инвалидите”, в Париж – на 2 февруари, със съдействието на българското посолство, двамата музиканти ще представят концерта и в рамките на цикъла „Концертмайсторите”, организиран от радио Класик ФМ, Кантус Фирмус и М-Тel. Седмица преди концерта в София, музикантите ще свирят отново заедно и в Русия, по повод откриването на българските културни дни в Москва.
     
Светлин Русев:

Роден в Русе през 1976г, изучава цигулка в Музикалното училище в града. През 1991 заминава за Париж и продължава обучението си в Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, при преподавателите Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторо. През 1994 печели първа награда за камерна музика. През 2000 е поканен за солист на камерния оркестър Оверн – Франция, също така е гостуващ концертмайстор в Лондонската филхармония.

Последните, получени от цигуларя награди са: Музикално откритие за 2000 от фестивала Адами, трета голяма награда на международния конкурс Маргарита Лонг – Жак Тибо, първа награда и специалната награда на публиката за най-добра интерпретация на произведение на Бах на международния фестивал Сендай в Япония, специална награда на принца на Монако и др.

“Светлин Русев пее на струните на сърцето си: с имитацията на народен инструмент или с чувството на затрогваща носталгия, той кара да говори душата на родината си с такова инструментално майсторство и емоционална общителност, които му предвещават великолепна солистична кариера.” - Piano Magazine, октомври 2004.

Георги Черкин:

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. 
През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997-1999 специализира в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли. През 1999 се дипломира с огромен успех, след което учи една година в „Моцартеум”, Залцбург при проф. Карл – Хайнц Кемерлинг.
Концертната му дейност започва още през 1992, когато за първи път се изявява в зали като НДК и зала „България”. Изнасял е концерти и в престижните зали Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center  в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Репертоарът му включва много концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската филхармония, СО на БНР и всички големи български оркестри. Победител е на международните конкурси: „Млади музикални дарования” в София, Premio Sassari в Италия през 1999  и “Панчо Владигеров” през 2003.

Получава наградата за изкуство „Золотая муза”, връчена му за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България, по-специално заради изпълненията му на Втория, Третия и Четвъртия клавирен концерт на Сергей Рахманинов. Награден е и с престижната награда “Кристална лира” през 2001 за върхови постижения в музикалното изкуство.

 
 
За Radio.bg
Сайт за всичко посветено на радиото в България
Radio.bg бутон »
Вижте нашите приятели »
Помощ & Поддръжка

Тук ще намериш отговори на често задавани въпроси в сайта.

Често задавани въпроси (FAQ) »