Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/impresst/radio.bg/forum/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 894: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 894: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 894: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Radio.bg • Виж темата - Обратната страна на българската "журналистика" 1

Обратната страна на българската "журналистика" 1

Обратната страна на българската "журналистика" 1

Мнениеот David на Пет Окт 24, 2008 5:23 pm

Обратната страна на българската “журналистика”



Това е поредният увод, с който представям на обществото една статия, нескромно казано, полезна и за него, и за неговата съвест – журналистиката и се надявам, след като я прочетете, изводите ви да съвпаднат по смисъл с целите, които съм си поставил при създаването и́. Всеобщото недоволство от езика и ниския интелект на много журналисти е факт, който няма ни най-малко да бъде омаловажен, ако те се обърнат с гръб към него и го премълчат. Голяма част от българските медии са в пълна зависимост от извънземното ни правителство, от чужди интереси и от парите на знайни рекламодатели-вредители и неизвестни сенчести, засенчени и просто подземни благодетели. Повечето “авторитети” в нашата журналистика са “еталон” за неграмотност, малодушие, нагаждачество, скодоумие, некоректност и очевидна глупост. Господ да ни е на помощ.






До телевизия БТВ, БНТ, ТV България, ТV 7, Nova TV, ЕК България, ВВТ, Европа, TV 2, Канал 3,
7 дни, SKAT, BGTV

До радио Darik Radio, BG Radio, Info Radio, БНР, Radio FM, Витоша, Експрес, НЕТ, Ретро,
Дойче Веле, Радио Франс Интернационал

До mediapool, Focus News, dnes.bg, БТА, Съвет за електронни медии, Frog News,
Всеки ден, Епохални времена

До вестник Капитал, Стандарт, Дневник, Монитор, Новинар, Сега, сп.Паралели, сп. Лик,
24-часа, Труд, Пари, Дума, Култура,Гласове, Експрес,Атака,Уикенд, Шоу,Шок

До партия СДС, ДСБ, БСП, Герб




Госпожи, госпожици и господа,

търпението ми се изчерпа. Яростта ми е безгранична, породена от годините напразно очакване в България да започнат да се случват добрите неща и да се намерят хората, които да ги случат. След като много време се опитвах да намеря български вестник, който да се осмели да публикува поместената по-долу статия, внезапно осъзнах, че е напълно безсмислено да тичам с дървено копие срещу всяка празна вятърна мелница. Скромният ми интелект установи, че в държава, чиито настоящи управници се държат като жалки палячовци и безнаказано направиха от моята Родина посмешище за цял свят, справедливост и разум може да се намери, обаче друг път. Тези управници, довлечени от пороя, въобще не си дават сметка, че техните безумия доведоха страната ни пред прага на поредната национална катастрофа, по правило предизвиквани от фамилията Сакскобурггота или от БСП. Кой мислещ българин не се срамува от президента и правителството си? Кой не се отвращава от лъжите им, с които получиха власт и от наглото и експлоатиране за знайни и незнайни цели? Защо всевъзможни мизерни душици получиха възможност да се вживяват в ролята на народни будители и маскарят с присъствие и празнословие всеки празник или помен за паметта на герои? Защо параноята на подслушването и следенето на личността отново се настани в обществото ни? Защо грозна и страшна азиатщина дерибейства в институции, медии, образование, политика и къде ли не? Защо персони като Тошо Тошев, Валерия Велева, Велислава Дърева, Георги Коритаров, Лили Маринкова, Виличко Конакчиев, Петър Волгин и още много други властват върху общественото мнение? Защо се получи така, че нескопосани лигльовци, мизерни доносници, празноглави кукли и безочливи некадърници са “авторитетите” на българската журналистика? Защо днес хората се страхуват да казват истината и автоцензурата отново е всесилният редактор на думите, та дори и на мислите? Защо, за да напиша това обръщение, ми се наложи да преодолявам страх, а не се изплаших демонстративно да напусна БКП през август ’89? В кой век ни върнаха Първанов, Станишев,
= 2 =




Симеон и Доган? Няма завера, в която да не са забъркани, не остана едър престъпник, който да не им е лява или дясна ръка или друг крайник, няма скандал, който да не развява като байрак техните или на крайниците им имена и за капак на всичко нямат и достойнството да слязат от главата на нацията! Скандал след скандал,провал след провал, свинщина след свинщина и цялата държавна машина е впрегната да работи за оцеляването на власт на една клика, която няма интелектуалния потенциал да управлява дори африканско племе! Кой да им препоръча и ежедневно да настоява да освободят България от срамното си присъствие? Дали това не беше морален ангажимент на журналистите? Да, но както казва един от тях – ние въобще не си даваме сметка, че хората не ни вярват и че журналист отдавна е мръсна дума. Някой проумял, някои не. Остава ни да се надяваме, че в ролята на обществен коректив ще се появи Котаракът в чизми или Алиса, завърнала се от страната на чудесата...
Един трагично неадекватен човек заяви, че трябва да се смени чипа в главата на хората. Малко е, необходима е революция в умовете на нашия народ, за да отхвърли самозваните ментори и псевдоводачи, които го теглят, не дай боже, към гибел. Какво мислехме преди двадесет години и какво малоумие измислиха тези, на които позволихме да мислят вместо нас! Какви бяха мечтите ни и как се сринаха, смачкаха и вече не помним дори кои сме. Изработиха ни, момичета и момчета на двайсет или на двайсет по няколко, обслужващият персонал на комунизма превзе икономиката, държавата, живота и душите ни. Братя и сестри, прекараха ни отрепките!
Обръщам се с призив към можещите и мислещите журналисти – осмелете се да се изправяте всеки ден срещу опасните, но всъщност карикатурни парцалени герои, обитаващи всички етажи на властта и администрацията. Тези братовчеди на барон Мюнхаузен и на бай Ганьо са кухи фантазьори и кърлежи, впили се в тялото на държавата, изсмукващи жизнените и сили и разрушаващи моралните устои на обществото. Изгонете търговците от храма, не ставайте заложници на продажници, некадърници, празнодумци, конформисти, негодници и многобройните им производни! Направете така, че да може да посочите по име тези, които са срам за държавата ни и за професията ви. Забранете си журналистическата псевдоколегиалност, заради която кръгли идиоти не чуват какво представляват и стават лице
на всички ви. Дайте възможност на естествения подбор да отсее грамотните, честните, истинските журналисти, които да получат заслужения блясък, а останалата плява да си отиде с вятъра. Не позволявайте на съвестта си да заспи тогава, когато обществото ви дърпа за ръкава и пита – това ли е журналистика и не ви ли е срам? Не стойте пред народа си гузни, гледайте истината в очите, вие носите тежък кръст, който ежедневно все повече и повече навежда гърба ви и само силните ще успеят да минат през живота прави. Журналистиката е орис за малкото достойни, тя е мисия и отговорност пред нацията и човечеството. Който разбрал, разбрал.
Държава, в която цари страх от думите, е болна и недъгава, а управниците, насаждащи този страх са обречени на поругаване от историята. Дребните душици, обаче, които ги обслужват или им се подчиняват, са злото, превръщащо свободния човек в нищожна тухличка от пирамидата на поробено тоталитарно общество. Ето какви “страшни” думи няколко български вестника не посмяха да публикуват:





“БНР”



След почти двадесет години преход, едва ли има разумен човек, който да не е убеден,че той се случи по престъпен начин. Вина за това носят политиците, но още по-виновни са онези, които чрез слово манипулират обществото и дават възможност на крадци и мошеници да получават власт чрез избори. Шайката бандити, която управлява България, в огромна степен дължи това на самозванците в слабата ни и угодническа журналистика, занимаващи се с дребни теми и очевидни глупости, но не и с важните за държавата въпроси. За да върши добре работата си, журналистът трябва да притежава съвест, интелект и езикова подготовка. Случайните и некадърните, обаче, са толкова много, че общия фон на тази професия е просто едно голямо блато, което по всякакъв начин се стреми да омърси и да заглуши гласа на малкото честни и грамотни нейни представители. За да се осъществи оздравителен процес в
= 3 =




България, обществото ни трябва да се отърве не само от Гошко, Серьожко и задкулисните кукловоди Симеон и Доган, но и от пасмината псевдожурналисти, създаващи с подкрепа или мълчание условия за безкрайно наглите престъпления на управляващите.Тези констатации с особена сила са валидни за така нареченото Българско национално радио. Поради това, че тази медия е безплатна, общо и лесно достъпна, тя активно формира обществено мнение и учи слушателите си на “добър” български език и “правилно” говорене. Празните приказки, лъжите и откровените идиотизми, които звучат ежедневно в новините и предаванията на БНР са толкова много, че предизвикват потрес и погнуса. Тази институция, финансирана от данъкоплатците, от много години е люпилня и ясла за самоуверени, нагли, неграмотни и нискоинтелигентни подобия на журналисти, изживяващи се като месии. Тяхната разпасана непоклатимост носи огромна вреда за общественото мнение, за българския език, за истината и за България. В подкрепа на думите си ще представя съвсем малка част от “репертоара” на БНР. Ето какви хубавци е създало нашето “образование” :
“бяха заловени с хиляда и двеста килограма марихуана на цена от близо 10 000 лева” – Рад Каменски. (13.03.06 нов. 17) Излезе, че цената на марихуаната е “близо” до цената на кашкавала.
(“срутил” се таван на болнично отделение по хемодиализа) “огромните парчета бетон с дебелина пет-шест сантиметра са паднали от височина почти три метра върху двама пациенти,които не са загинали”-Мерин Тенев.(11.06.08 нов.20) Ако “огромни парчета бетон с дебелина пет-шест сантиметра” паднат от три метра върху вол,ще го убият.Какво точно е паднало в тази “новина”,може да разбере само ясновидец.
(открито е) “гигантско древно водохранилище, побиращо 300 000 литра вода” – Мéрин Тенев. (20.08.07 19:14) Такова “гигантско” водохранилище ще се побере в яма с размери 10/10/3 метра, а съдържанието му от 300 кубични метра понастоящем е месечното потребление на двайсетина домакинства. Каквото и да е объркал Мéрин, важното е, че е съобщил новина.
Още едно “воднисто” съобщение:
“с 40 кубични сантиметра в секунда прелива язовир...” – Ива Антонова. (19.04.06) От този язовир за една секунда успява да изтече вода почти колкото една малка гроздова! Не може да е толкова, по-малко ще да е.
“Консумацията на пиво у нас през миналата година е била 69 литра” – Таня Иванова. (19.07.07 нов.16) Толкова. Не е ясно колко от участниците в сеанса “пиене на пиво” са използвали думата “пиво” поне веднъж в живота си и как въобще България е успяла да изпие 69 литра бира за една година.
“Това навярно ще стане буквално след няколко минути” – Даниела Късовска. (19.01.07 13:58) А в преносен смисъл кога, “навярно”, горе-долу?
“преди около няколко минути” – Стела Бочева. (18.04.07 18:22) Това вече сигурно е в преносен смисъл.
“където точно след минути ще започне...” – Диана Янкулова. (05.02.04 17:28) “Около” няма място до “няколко”, а “точно след” неизвестно колко е словесен абсурд. Неправилната употреба на думите превръща говоренето дори и за неща, подлежащи на измерване, в попски ръкав, в който самият поп не знае какво има.
“Точно преди около десет секунди кацна самолетът...” – Стоил Рошкев. (17.01.08 нов. 18) Сега пък “точно преди около...”
“Оперативната тренировка тук завърши буквално преди 40 минути” – Даниела Костадинова. (11.10.06 17:45) “Буквално” трябва просто да се изхвърли от речника на журналистите.
“е избран с абсолютна преднина пред опонента си” – Невена Петрова. (28.06.04 17:50) Слушателите мигат и “относително” разбират.
“зачестилите случаи на птичи грип в Чехословакия” – Рад Каменски. (21.08.07 11:04) Чехословакия през 2007г.
“служителите са се опитвали да гасят с ръчен противогаз” – Маргарита Иванова. (06.02.08 14:42) И дете на пет години ще разбере,че това е глупост,а не новина.
“небрежна човешка немарливост” – Дора Атанасова. (30.12.06 10:34) Небрежно, немарливо, човекоподобно.
“почти нямаме абсолютно никаква информация” – Даниела Късовска. (13.01.04 14:38) Тази “журналистка”,освен че мляска и преглъща почти на всяка дума, винаги носи на рамо цяла торба с празни приказки, от която вади и хвърля по слушателите каквото й попадне.
“дългото и продължително” – Виктор Николаев. (11.02.04 18:36)
“бяха на мястото на местопроизшествието” – Венелина Попова. (29.06.04 17:42) От “дългото и продължително”, та насред “мястото на местопроизшествието”.

= 4 =




“обновени и реновирани” – Виолета Килюрова. (12.12.04 13:02) Чрез “реновиране” на българския език се получава “обновени и обновени”.
“Ал Гор ... американски вицепремиер” – Валерия Ноева. (10.12.07 нов. 17) Ал Гор е “понижен” от вицепрезидент до несъществуващата длъжност “вицепремиер на САЩ”, а накрая може да се окаже, че е кмет на Каспичан.
(заради мъгла) “над 100 метра намалена видимост има в района” – Лили Царева. (19.01.08 нов. 11) Над 100 метра е, например, 30 километра, но при такава видимост от Видин се вижда Стара планина. Видимо, това “над” е “под” или “до”, за да има “новината” някакъв смисъл.
(недостиг на “работна ръка” в България) “Работници ще се търсят в съседни страни, които не са членки на Евросъюза и в някои азиатски такива” – Мéрин Тенев. (06.02.08 19:02) Работници “ще се търсят” (вероятно от индианци--следотърсачи) в азиатски “такива” държави, които не са “членки” на “Евросъюза”. Азиатските държави, членуващи в Европейския съюз, ще изпаднат в немилост. “Качество” в стил Мéрин, както той произнася името си.
(железопътна катастрофа в Гърция) “двата влака са се движили по една и съща ж.п. линия в противоположни посоки, което е недопустимо” – Катя Пеева. (12.07.07 12:20) Първото впечатление е, че влаковете се раздалечават, но тогава не биха се сблъскали. Значи са пътували един срещу друг. Така, обаче, се движат много влакове и се разминават на гарите. Празни приказки от Гърция.
“България и Македония ще излязат с общо искане за 400 киловатов далекопровод”. Ще “излязат”, може би, на мегдана с “искане” за далекопровод, който със своите 400 киловата ще доставя електричество за по-малко от 40 домакинства.
“Потреблението на електричество в Гърция отбележи нов рекорд. То надхвърли 10 000 киловата”. (27.06.07 нов. 9) Това е по-малко от потреблението на фабрика за гумени цървули.
“заради авария по двайсет киловолтови далекопровода”. (23.01.04 нов. 11,12) Повреждането на двадесет далекопровода не е авария, а катастрофа. Вероятно, в случая, става дума за авария на един двадесеткиловолтов далекопровод или кой знае за какво.
“100 000 тона тютюн ще останат неизкупени в село Гърмен”. (31.03.03 18:20) 100 000 тона! В село Гърмен само от неизкупения тютюн са направили поне още една Хеопсова пирамида.
“Полицията поискала да разпръсне демонстрантите, обаче те отказали”. (29.08.03 нов. 14) Новинарят току-що е завършил трети клас и прави преразказ на народна приказка. Пропуска да добави, че всички са се прегърнали и разцелували. Иначе в “новината” става дума за турската полиция, прочута със своите прегръдки и целувки, които щедро раздава на всички желаещи.
(придвижват се) “на гърба на муле и то само ако метеорологичната прогноза го позволява”. (26.07.04 10:12) Не времето, а прогнозата, която се слуша внимателно от мулетата и от техните ездачи.
“гордо изправени първолачета с големи, изплашени очи”. (15.09.99 16:30) Тази комбинация от думи може да възмути дори и така наречените “първолачета”.
6 април 2000 година – новини в 19:00 часа: “Първата официална среща на БСП и ДПС за последните 10 години”. Според Българско национално радио, преди 1990г., БСП и ДПС са провеждали официални срещи.Тарторите им да,но абревиатурите не са успели.
(автомобили) “със запалени светлини и надути клаксони”. (27.02.02 нов. 19) Вместо някой просто да ги включи, светлините се “запалват”, а клаксоните се “надуват”. Много духане е било необходимо.
(митничари са открили хероин) “според статистиката на наркослужителите” (06.06.06. нов 16) НАРКОСЛУЖИТЕЛИ! На кого или на какво служат тези служители?Докъде може да стигне глупостта на изобретателя на тази дума?
“първата сероочистка ще бъде пусната в действие” – Венелина Попова. (10.03.08 нов. 11) “Сероочистка”! Безумен жаргон в ефира на национална обществена медия.
“гасителните действия продължават” – Венелина Попова. (12.05.07 12:15) Гасенето на пожара продължава, Венелина, гасенето, а не шантави кореспондентски “действия”!
Трагикомична е гледката на случайни и неуки хора, навлезли в полето на българския език с мотики и лопати. Какви ли са учителите им?
Доцент Весела Табакова, преподавател по журналистика и “медиен експерт”:
“Вчера бях малко шокирана”. (14.07.04 17:30) Това е произнесено от редактора на българското издание на “Ръководство за писане на новини” от Рене Капон. Дали въобще е прочела това, което е “редактирала”? “Малко шокираната” Весела Табакова. Доцент, бъдещ професор и докъде ли нагоре?

= 5 =




“Учене без мислене е безполезно, мислене без учене е опасно”(Конфуций). Когато безполезните, излишните и техните учители получат трибуна, от която да говорят, това вече е проблем на обществото.
Ето малка част от “умотворенията” на инициатора за създаване на рубрика “Топ идиот”(!) Емилия Антова:
“съдът, обаче, отдавна даде да се разбере, че ще докаже вината на обвиняемия” . (17.05.05 18:45) Пази, боже! Емилия със замах подкопа устоите на цивилизацията ни. Никой съд в никакъв случай не доказва вина, това не се случва дори в Либия. Доказването на вина е работа на прокуратурата и е абсолютно недопустимо преди края на съдебния процес съдът да обявява кой и колко е виновен. Това би обезсмислило не само процеса, а и правото въобще.
Емилия Антова превежда на слушателите “Sometimes I feel like screaming” на Дийп Пърпъл като “Понякога се чувствам като писък”. (22.05.06 18:50) Буквалното превеждане от английски език е проява на “мислене без учене”. Правилното е “Понякога ми се иска да крещя”.Като какво ли щеше да се чувства Емилия,ако вместо “screaming” беше решила да ни “преведе” една друга отглаголна форма,започваща с f ?
12 април 2004г. Емилия Антова задава въпрос на свещеник: “Не мислите ли, че църквата загуби своята водеща позиция през последните 15 години?” Църквата в България е имала водеща позиция преди 1989г. и я е загубила след разпадането на социализма! Свещеникът е слисан, което принуждава Емилия самоуверено да “уточни”: “Не говоря за периода след 1944г.” На жертвите на БНР им остава да гадаят какво, въобще, говори тя.
(кукерски фестивал някъде в България) “Много е важно какви са оценките на журито за тези 33 групи” – Емилия Антова. (18.02.08 17:35) Едва ли през този ден в цялата държава е имало по-маловажно нещо от оценките на това жури. Липсата на усет за значимостта на темите, които се обсъждат, е причина Емилия по всякакъв повод да произнася с гробовен глас “не е ли тъжно” и “не е ли жалко”. Когато напълно се вживее в измислената си роля, произнася “не е ли наистина малко печално”. (28.12.06 15:40) Печално е, но немалко, по-абсурдно е и от “малко бременна” жена.
“честит празник на патерица, както казваме ние, българите” – Емилия Антова. (25.05.07 13:48) Някой някога е измислил тази зловеща глупост, Юлия Цанкова “умно” я повтаря в предаванията си и след овчаря цялото стадо, та и всички “ние, българите”.
“имаме огромна нужда от свежи инвестиции” и “добре е наистина свежи американски пари да се влеят в българската икономика” – Емилия Антова. (26.01.06 17:25) “Свежи пари” е специализиран икономически термин и няма място в ежедневното говорене. Той натоварва изказа със свръхпретенциозност, а за публиката е странно словосъчетание. В случая става дума просто за чуждестранни инвестиции, а не за сложни финансови операции, в които “свежи пари” обозначава вид капитал.
“ ... блок на АЕЦ Козлодуй беше спрян ... за презареждане със свежо ядрено гориво.”(13.03.04 нов. 11) Тежката болест на ненужните и вредни професионални термини. Дали някой журналист зарежда автомобила си със “свеж” бензин? Напълно достатъчно е журналистът да зареди и ядрен реактор просто с гориво.
Ангелина Пискова предлага на слушателите “да хроникираме поредния парадокс”. (15.0107 14:08) “Хроникираме” е един от многото парадокси, които е създала:
“тука нещата са малко непредвидими” – Ангелина Пискова. (19.01.07 18:46) Чрез хвърляне на боб и гледане на карти ще станат по-“малко непредвидими”.
(в Маями) “е изпратен отряд за борба с взривни устройства” – Ангелина Пискова. (16.07.07 нов. 14) Вместо да ги обезвреждат, например, пехливаните от този отряд се вкопчват в “борба” с взривните устройства и стават американски “активни борци”.
“данните за жертвите са между един и двама души” –Ангелина Пискова.( 30.05.08 новини 17) Излиза, че са около един и половина.
“това каза ... от регионалното министерство” –Ангелина Пискова (27.08.08 15:05) Вместо “министерство на регионалното развитие и благоустройството“,поради самоувереност до побесняване се получава,че някой регион на България има собствено министерство.
“ Русия отбелязва днес своя официален празник” - Ангелина Пискова ( 12.06.08 новини 12) Колко години трябва да учи човек, за да запомни, че официалните празници в една държава са повече от един, а обикновено единствен е националният празник.
“чуждестранен бизнесмен,за когото имало съмнения за пране на пари”- Ангелина Пискова.(28.07.08 нов.14) Поредно неуко използване на думата “съмнение” вместо “подозрение”.Когато някой се съмнява в нещо,значи смята,че то не е вярно.
“тъй като водопроводът се намира под водата,аварията ще бъде отстранена с помощта на водолази” – Ангелина Пискова (02.09.08 12:11) Отново празнодумство – може би под водата
= 6 =




ще се гмурне управителят на местното ВиК дружество с шнорхел и плавници,а водолазите ще му “помагат”.Водопроводът просто ще бъде ремонтиран от водолази.
“заяви директорът на школото” – Ангелина Пискова (01.09.08 13:05) “Школото”.Стремежът постоянно да се използват неподходящи и недобре звучащи заместители е белег на ниска култура и интелектуална недостатъчност.
“авджиите имат право да отстрелят по 40 глигана повече в сравнение с миналата година” – Радостина Чернокова (28.08.08 11:06) Сега пък “авджии” излизат насреща.Поредната “новина”,която няма никакво съдържание.Повечето ловци не успяват да застрелят 40 глигана за цял живот.
“снаряди с калибър седем цяло и шейсет и два милиметра” – Ангелина Пискова. (25.05.07 нов. 12) Тези “снаряди” са патрони за автомат Калашников. Снарядите са с калибър над 20 милиметра.
“автоджамбазите са крали” – Ангелина Пискова. (12.12.06 нов. 15) Често изговаряна глупост. Джамбазите не крадат, джамбаз означава търговец на добитък.
Като новоизбран еврокомисар, Меглена Кунева подробно обясни по БНР, че според правилата може да има в кабинета си най-много двама сънародници. Ангелина Пискова “оформи” новината по следния начин: “Меглена Кунева заяви, че в политическия ú кабинет ще има само двама българи”. (12.12.06 нов. 15) На тази воденица кое ú е брашното, кое са ú триците.
Напоследък Ангелина се изявява и като политически коментатор. Вживяла се в тази роля, ето каква “продукция” предлага: “Инстинктът на тълпата се нажежава”. (08.05.07 18:20) Пример за безсмислено говорене, доведено до абсурд.”Коментарите” й са самоцелно и безсмислено критикарство на всичко,което попадне в тесния й кръгозор,а слушателите търпят псевдоинтелектуалните напъни на поредния празнодумец.
Още “шедьоври” на БНР:
“малко парадоксална е ситуацията” – Веселина Миланова. (16.04.08 13:46)
“представилият се доста отлично...”—Илиян Христов. (27.08.08 14:45)
“обявен за общонационално държавно издирване” – Цветелина Стоянова. (10.08.06 11:01) Ако беше обявен и за общоселско издирване, “обявата” щеше да е най-общоглупава.
“През 2005г. брутният ни вътрешен продукт е 20 милиона долара” – Мила Младенова. (13.01.04 14:30) Леле, както казва Любиша Самарджич. БВП на квартал “Люлин” е по-голям. От такава “информация” човек забравя и таблицата за умножение.
“сгъстените времеви срокове” – Диана Янкулова. (06.07.05 8:47) Това префърцунено нещо е комичен опит за “интелектуално” говорене.
(защо правителството обсъжда “водната стратегия”) “може би защото е лято с високи температурни амплитуди” – Диана Чепишева.(17.06.02 “Нещо повече”) Високи температури не звучи достатъчно авторитетно, друго си е “амплитуди”. Проблемът е, че тази дума в метеорологията означава разликата между най-голямата и най-малката стойност. И какво излезе – пълна безсмислица, освен ако лятото на 2002г. не е било ту много горещо, ту да ни е изненадвало със сняг. Коварно лято ще да е било. Въпреки многото си такива “амплитуди” и шепнещия си,неподходящ за радио глас,Диана Чепишева стана кореспондент на БНР в Брюксел.Да ни е честито.
(за строеж на мост на р.Дунав) “все още не е приключило отчуждаването на прилежащата инфраструктура” – Олга Иванова. (31.07.06 нов. 15) Строежът на този мост трябва да бъде прекратен незабавно. Първо – не е ясно до кого е “прилегнала” инфраструктурата, второ – инфраструктура означава пътища, електропроводи, ВиК мрежи – заради един мост кореспондентът ще разруши половин България, и трето – все още не е създаден правен механизъм за отчуждаване на държавна собственост. Защо ли, вместо “прилежащата инфраструктура”, не се каже простата селска истина – земеделска земя?
И още:
“огнестрелна рана на главата. Раната е предизвикана от изстрел с въздушна пушка” – Таня Иванова. (19.05.06 нов. 12) За кого ли не е ясно, че огнестрелните оръжия стрелят с барут. Явно в случая е била използвана огнедишаща въздушна пушка.
“благодарение на залавянето на наркотика, близо един милион дози няма да стигнат до черния пазар” – Таня Иванова. (16.11.06 нов. 12) Браво! Вече няма да има недостиг на наркотици на “белия” пазар.
“открити са и две пресовки пластичен взрив” – Таня Иванова. (14.11.06 нов. 15) Терминът “пресовка” за каквото и да било вещество,което може да се взриви е жаргонен и абсолютно неверен. Позволявам си да използвам думата “абсолютно” с плахата надежда, че журналистите може да забележат колко опасно е “пресоването” на нещо, което всъщност е
= 7 =




бомба. Дори и да притежават безумна храброст, накрая ще навредят на съседите си. В името на пластичния взрив се съдържа най-важната му характеристика – от него Таня Иванова може да си прави зайчета, но все пак БНР трябва да й забрани да го “пресова”!
Кой ли ще чуе:
“заподозрените възнамерявали да взривят кола, натъпкана с експлозиви” – Рад Каменски. (28.01.07 нов. 17) Таня Иванова “пресова” експлозиви, Рад пък ги “натъпква”. Как оцеляват е загадка.
Накрая, неминуемо, се стига до прокуратурата:
(свидетели на престъпление) “От прокуратурата гарантират реална защита на тяхната самоличност” – Таня Иванова. (16.11.06 нов. 13) Такава прокуратура ни трябва! Ако някой смени самоличността на свидетел, човекът няма да знае как се казва. Иначе, необходимата дума е “анонимност”.
Примерите за употреба на неправилни или измислени думи са безброй.Безброй са и неправилните и измислени журналисти. Лили Маринкова в полет,носена от крилете на интелекта си:
(става дума за инициатива) “Как се отнасяте към тази инициация?” (15.06.03 11:15—12:20) Инициатива й се вижда постна дума, затова иска да открие Колорадо. “Инициация” означава “посвещаване в тайнство”.
“това е,може би,заради характерологията на сегашната власт”. (15.06.03 Неделя 150) Когато думата завършва с “логия”, значи е наука и въпросът се “превежда” така: “Това е, може би, заради науката за характера на сегашната власт?”Леле,Лили,Лили...
(НИС на СДС преустановява дейността на местната организация) “Нихилиране на местната организация”.(06.07.03 11:13) Не намерих речник, в който да съществува глаголът “нихилирам”.
“13 години сте посветили на едно – това е нашата атлантическа асоциация”. (06.07.03 11:21) Ние не притежаваме нито атлантическа, нито тихоокеанска асоциация. Соломон Паси е правил каквото може, за да стане България член на НАТО.
“Доколко това, което се случи, може да се превърне в една бъдеща конфликтност?” (06.07.03 11:34) “Бъдеща конфликтност” е следствие от безсмислено усукване на въпроса, което кара думите да пищят и да плачат.
(боклукът на София) “желанието на правителството да даде този катарзис на въпроса”. (18.10.06 16:38) Ако ученик в осми клас каже, че трябва да се даде катарзис на боклука, учителката ще го изгони. Катарзис означава “духовно или душевно пречистване”. “Мислене без учене” и в резултат – просото е сгазено.
“тържествената почит на сто и деветдесетте загинали” (24.03.04 17:24) Тържество по случай смърт. Колко ум е необходим, за да се различи празника от панихидата? Може ли да се “тържествува” в деня на помена?
(скандален договор на България с лобист) “Този обществен договор със Симон Шевес”. (02.04.06 11:27) Не само, че договорът със Симон Шевес е бил сключен “на тъмно” и, следователно, въобще не е “обществен”, но според юристите обществен договор е конституцията. Какво се получи, не е ясно на никого.
“А имате ли някаква друга мания към числата или въобще някаква презумпция към числата и въобще към късмета?”. (17.09.06 9:46) Какво става тука бе, би попитал Тодор Колев. Какви са тези мании, презумпции и, въобще, късмети?
Лили Маринкова задава въпрос на директора на болница “Св.Екатерина” дали е получил заповед за уволнение:
“Получихте ли (пауза – мúсли) циркуляр?” (13.11.05 10:40) Помисли, помисли,
и домъкна в студиото дърводелската машина “циркуляр”. За кой ли път жертвите на БНР трябва да гадаят какво им се говори. “Циркулярно писмо” информира група хора за нещо и няма юридическа сила. Служител може да получи циркулярно писмо, че е уволнен, но докато не получи заповед за уволнение, събитието не се е случило.
(археолог назовава приблизителна цена на намерена златна маска) Лили Маринкова “превежда” на разбираем за нас език: “Той я цифровизира” (19.09.04 11:40) Бива глупост, но вече става много. “Цифровизира” се, например, аналогова телефонна централа и дори за тази дейност терминът “цифровизиране” технически не е точен и на практика е жаргонен.
“Светилото” на българската журналистика Лили Маринкова трябва да запомни, че народните представители не обсъждат закони. Те обсъждат законопроекти, които стават закони след като бъдат одобрени чрез гласуване и бъдат публикувани в “Държавен вестник”. “Кой е против сега засега?” Не питам, цитирам Лили Маринкова. Това “сега засега” може още да се разтегли, да се включи и утре, и вчера, и лани. Какво ли би “изкоментирала” тя по
= 8 =




въпроса? Когато, за пръв път, я чух да произнася “изкоментирате”, бях потресен. Това е мой проблем, но един от проблемите на българската журналистика е Лили Маринкова. Езиковите й фойерверки не са най-голямата беля, лошото е, че с арогантно поведение и пробивност тя се наложи като име и е пример във феминизираната си професия. Младите “попълнения”, подражавайки й, се “отличават” с огромна самоувереност, нападателен стил и невероятна неспособност да следят разговора и да разбират отговорите на събеседниците си. Това не би се случило, ако българската журналистика беше в състояние да се саморегулира, за да отпадат случайните и некадърните. В България, обаче, тези които формират обществено мнение са абсолютно безконтролни, журналистът не може да критикува нискоинтелигентната псевдожурналистическа пасмина, която клечи в калта и плете житейската си кошница, доволна от парчето хляб, което й се подхвърля със снизхождение и подигравка. Затова мъглата, паднала върху младата ни демокрация, е вече непрогледна. Платени или просто глупави клакьори обслужват политическата олигархия и икономическата мафия и превръщат журналистиката в журнализничество.
David
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Яну 01, 1970 3:00 am

Назад към ПУБЛИКАЦИИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
s