Право на отговор
Б е л е ж к а н а р е д а к ц и я т а: Настоящата публикация е писмо-отговор, което редакцията на ЕВ получи от програма ‘Хоризонт’ по повод предишна публикация на страниците на ЕВ, изпратена от Давид Кючуков.
Уважаеми дами и господа,
Пише ви Ангелина Пискова от програма "Хоризонт" на Българското национално радио по повод т.нар. материал на т. нар. журналист Давид Кючуков. Нямаше да се занимавам да отговарям на подобни писания, ако бяха насочени само срещу мен, но тъй като виждам, че публикацията е срещу много други мои колеги, на чиито труд, свързан с много напрежение и нерви се крепи високият рейтинг именно на новините на Българското национално радио, не мога да отмина това с мълчание и се надявам да бъдете така добри да го публикувате във вида, в който ви го изпращам. Изисква го професионалната етика, а тя не е наложена нито от мен, нито от засегнатите в писанието.
Световно неизвестният Кючуков, който така щедро раздава уроци по български език, май сам се нуждае от тях. Написаният от него Виличко Конакчиев всъщност е ВЕличко /и името му не е производно от вилица/. Колегата, за когото отделя толкова място и когото е именувал МериН, всъщност е МериМ. Та като се виждат перфектната грамотност и брилятното слухово възприятие на пишещия, можем да се досещаме доколко е възприел правилно чутото на посочените от него дати и от съответните колеги. Впрочем, колегата Мерим Тенев от скоро не е в програма "Хоризонт", а е нает в престижното списание "Идеалист" /Кючуков да си направи справката кой го издава и с какви пари/. Колкото до рейтинга на новините на БНР, има достатъчно справки, които могат да се направят и да се види отношението към тях. Разбирам, че това дразни някои.
Сигурно трябва да сме поласкани, че господинът, който е уплътнявал времето си няколко години с тефтер и химикал в ръка, ни е посветил такова обширно място и във времето, и в пространството. Очевиден е и фактът, че разполага с доста свободно време, тъй като едва ли сериозен работодател би му дал хляб, защото отминаха времената, в които се плащаше на тези, които можеха само да викат "У-у-у" и "Долу". Сега за да си изкарваш хляба, трябва да можеш и да правиш нещо. Аз с удоволствие бих предоставила на господина прекия ефир, пред който са изправени всички мои колеги от "Хоризонт" всеки ден /предаванията при нас на запис са абсолютна рядкост за разлика от предаванията на "Христо Ботев"/ и ще се радвам ако той говори брилятно и без лапсусите, които се правят заради стреса от живото предаване и скоростта на новините. Никой от нас никога не си е и помислял, че е безгрешен, а само който не работи, той не греши.
Не е трудно да се досетя кой стои зад тази статия, тъй като виждам тенденциозно наплютите журналисти, както и тенденциозно подминатите. Когато се говори за "прекрасните времена" на Иван Бориславов и Александър Бръзицов от 2001 година, моля да направите справка за тогавашните грешки в ефир и за рейтинга на програмата в резултат на това говорене. Впрочем, много от нанесените тогава рани на "Хоризонт" все още не са зарастнали, а част от тези, които сведоха програмата до това равнище, още са вътре и продължават да тровят обстановката - и професионално, и духовно. И тъй като господинът говори с възторг за посаденото дърво от светата душа "Христо Ботев", искам да ви припомня, че на практика работещите там през 2001-ва година се пренесоха в "Хоризонт", а заедно със себе си пренесоха, разбира се, и езика си. Веднага искам да добавя, че не всички журналисти в "Христо Ботев" са от този тип - и тогава, и сега имаше колеги, които запазиха достойнството си и не се поддадоха на опитите ефирът да бъде овладян от политиците, които го сведоха до жалкото равнище за толкова кратко време. Ясно ми е защо господинът така жали за журналистиката със, според него "човешко звучене" - спокойното говорене, лишеното от остротата, е много удобно за всички управляващи. Което в никакъв случай не означава, че имам нещо против колегата Николай Атанасов - в програмата ни трябва да има всякакви предавания, водени от всякакви журналисти - и по-нападателни, и по-спокойни.
Много добре разбирам какво е раздразнило господин Кючуков в моите коментари. Само че повечето ми прогнози се сбъдват, а колкото до нападките ми срещу американския президент Джордж Буш, мисля, че е очевидно за всички докъде този държавен глава докара не само собствената си страна, но и целия свят. Специално за г-н Кючуков пояснявам за какво става дума - нарича се финансова криза.
Има едно име - Бенедето Кроче, което сигурно също трябва да поясня специално за този господин - италиански философ (1866-1952), който казва, че критикът е неуспял художник и с това, което върши, просто си отмъщава на успелите. С едно уточнение - Кючуков не е и критик, защото му липсва това, което се нарича широта на погледа, а в изоблие е само дребнавостта. Колкото и да се оплюват пера и авторитети като Велислава Дърева и Георги Коритаров, които в политическото пространство са на двата полюса, те имат и нещо общо - талант и самобитност, което подобни писачи никога няма да постигнат и съответно да им простят. Същото важи и за популярността на колегата Петър Волгин. Най-много ако се продължава с тази "активност" до всички знайни и незнайни медии и медийни организации името му да се набие с парадоксалното съчетание подобно на Ричард Груев, само че без да постигнете неговата популярност, г-н Давид Кючуков.
Та храна за размисъл в това писание наистина има, но тя е по-скоро в посока "агресивни аутсайдери".
Без уважение:
Ангелина Пискова
програма "Хоризонт" на Българското национално радио